Home

Achtergrond 291 x bekeken

Populatie phytophthora voor helft agressief type

De helft van de phytophthora-populatie bestaat inmiddels uit het agressieve genotype Blue 13. Dit maakt het tijdstip van de phytophthora-bespuiting steeds belangrijker.

Het onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI-WUR) houdt bij hoe phytophthora zich ontwikkelt, zegt onderzoeker Geert Kessel. "We kijken of de ziekteverwekker nieuwe eigenschappen krijgt en of die van invloed zijn op de aardappelteelt."

Uit onderzoek blijkt dat de populatie nu wordt gedomineerd door het genotype Blue 13. Kessel: "Dit genotype is agressiever dan de andere. Zodra een phytophthora-spoor met dit agressieve genotype op een aardappelblad landt, ontstaat onder vochtige omstandigheden binnen een paar uur een infectie. De voortplantingscyclus van phytophthora is korter geworden. Voor de telers betekent dit dat het tijdstip van de preventieve bespuiting tegen phytophthora steeds nauwer luistert. Er zijn beslissingsondersteunende systemen die de telers helpen het beste spuitmoment te bepalen."

Ondanks dat PRI constateert dat phytophthora steeds agressiever wordt, heeft dat geen effect op de werking van de gewasbeschermingsmiddelen. Kessel: "De akkerbouwers gebruiken een breed scala aan middelen. Dat voorkomt dat phytophthora resistent wordt tegen de middelen."

PRI heeft ook gezien dat drie phytophthora-isolaten in het laboratorium het resistentiegen Blb2 kunnen doorbreken. Volgens Kessel staat dit los van de toename van het genotype Blue 13. "Agressiviteit is een andere eigenschap dan de eigenschap die bepaalt of phytophthora een resistentiegen kan doorbreken."

Lees ook Phytophthora doorbreekt resistentiegen Blb2

Of registreer je om te kunnen reageren.