Home

Achtergrond 413 x bekeken

Phytophthora doorbreekt resistentiegen Blb2

Wageningen UR heeft in laboratoriumexperimenten drie phytophthora-isolaten gevonden die het resistentiegen Blb2 hebben doorbroken.

Het is voor het eerst dat de aardappelziekte in staat is gebleken dit belangrijke resistentiegen te doorbreken.

De aardappelrassen Bionica en Toluca bevatten dit gen. "Het zijn de enige aardappelrassen die tot nu toe 100 procent resistent zijn tegen phytophthora", zegt Geert Kessel, onderzoeker bij Plant Research International (PRI-WUR). "We verwachten dat nu toch een aantasting kan optreden."

Kessel roept telers op zeer alert te zijn op phytophthora in deze rassen. "Ze moeten direct aangetaste planten en hun buurplanten vernietigen. Telers verwachten in deze rassen geen phytophthora, maar deze drie isolaten hebben het resistentiegen doorbroken. We willen voorkomen dat de isolaten zich volop verspreiden."

PRI onderzoekt jaarlijks honderden phytophthora-isolaten. Isolaten die zo’n resistentiegen doorbreken worden zelden gevonden. De vondst van de drie isolaten kan funeste gevolgen hebben. Kessel: "Als telers een gewas Toluca of Bionica ziek laten worden door phytophthora, verspreiden de isolaten zich snel. Dat willen we niet want Blb2 geeft volledig resistentie en wordt nog volop gebruikt in de veredeling."

Nederland is het eerste land ter wereld waar het doorbreken van dit gen is geconstateerd. Kessel: "Maar ons land is ook het enige dat zo veel onderzoek doet naar phytophthora."

Of registreer je om te kunnen reageren.