Home

Achtergrond

Peru schrapt omstreden wetten Amazone

Peru heeft twee omstreden wetten voor de exploitatie van het Amazonewoud ingetrokken.

Het Peruaanse Congres stemde donderdag in met het voorstel van premier Yehude Simon de wetten te schrappen.

Het Peruaanse persbureau Andina meldde dat 82 parlementariërs voor het intrekken van de wetten stemden, twaalf stemden tegen. Begin deze week sprak Simon met leiders van inheemse gemeenschappen, die fel gekant zijn tegen mijnbouw en het winnen van olie en andere natuurlijke bronnen in het regenwoud. Na het overleg zei Simon dat hij het Congres zou vragen van de omstreden plannen af te zien. Eerder had het Congres al besloten tot het opschorten van de wetten voor een periode van negentig dagen.

Begin juni kwamen bij ongeregeldheden tussen Amazone-indianen en de politie zeker 24 indianen en tien politiemensen om het leven. Bij de stemming in het Congres donderdag over het schrappen van de wetten waren tal van vertegenwoordigers van inheemse groepen aanwezig. Ze toonden zich in hun nopjes met de uitkomst van het debat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.