Home

Achtergrond 345 x bekeken

PepsiCo profiteert van overname, Danone verliest

De beurzen bleven de laatste week redelijk stabiel.

Bunge en ADM profiteerden van een aangekondigd belastingvoordeel voor ethanolproducenten, terwijl beleggers de machinefabrikanten John Deere en Agco hoger waardeerden vanwege hoopgevende signalen voor de huizenmarkt. Voedingsmiddelenproducenten in de VS profiteerden van herstellend consumentenvertrouwen.

De grote winnaar van de beursweek was PepsiCo. Op weekbasis won het aandeel 8,5 procent. Het in Chicago gevestigde concern profiteert op de beurs van aangekondigde strategische keuzes. De producent van onder meer Lay’s chips en Pepsi Cola wil aandelen van PepsiAmericas en de Pepsi Bottling Group overnemen. Zo kan het bedrijf meer grip krijgen op de hele keten.

De prijs die PepsiCo betaald voor de aandelen die het nog niet bezat in de dochterondernemingen is hoog, 6 miljard dollar (4,2 miljard euro), maar beleggers denken dat de overname zichzelf dubbel en dwars terugbetaald. De bottelaars stellen dat de deal PepsiCo 800 miljoen dollar aan besparingen kan opleveren. PepsiCo’s topvrouw Indra Nooyi is wat conservatiever en houdt het op een derde daarvan.

Het aandeel Danone verloor op de beurs in Parijs op weekbasis ruim 10 procent. Ook op jaarbasis verloor het bedrijf het meeste: 23 procent. Dit is vooral het gevolg van een technisch issue, al lijden andere Franse ondernemingen de laatste weken ook onder de terugkerende zuivelstakingen en acties. De Franse zuivelproducent geeft voor het eerst in twintig jaar weer nieuwe aandeelrechten uit. Voor iedere zeventien aandelen die een belegger bezit, kan hij of zij er vier bij kopen. De aandelenactie is bedoeld om de schuldpositie van de zuivelgigant te verminderen, al zien sommigen het geld als inzet bij nieuwe overnames. De prijs voor de nieuwe aandelen ligt echter een derde lager dan de marktprijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.