Home

Achtergrond 268 x bekeken

Pachtprijzen aan maximum gebonden

Het kabinet heeft gisteren besloten om de pachtprijzen voor landbouwgrond van een gedetailleerdere grondslag te voorzien.

Ook wordt de stijging van de pachtprijzen van bestaande contracten voorzien van een extra maximum.

Voor bestaande contracten (van vóór 1 september 2007) wordt iedere twee jaar een veranderpercentage vastgesteld. Voor nieuwe pachtcontracten wordt iedere twee jaar een regionorm (de maximale pachtprijs) bepaald. Het kon voorkomen dat pachtprijzen van bestaande contracten met de stijging fors bóven de regionorm voor nieuwe contracten kon komen. De minister heeft nu bepaald dat de pachtprijs van bestaande contracten door toepassing van het veranderpercentage niet meer dan 10 procent boven de regionorm mag uitkomen

In 2007 is het nieuwe pachtrecht ingegaan. Sindsdien wordt de pacht berekend op grond van wat het land zou kunnen opbrengen aan oogst. Dit systeem is gebaseerd op een indeling in acht pachtprijsgebieden waarvan de mogelijke opbrengst berekend kon worden. De opbrengst van een stuk land is onder andere afhankelijk van de grondsoort. Omdat de verdeling van Nederland in acht gebieden te grof is gebleken, heeft de minister besloten het aantal gebieden uit te breiden met zes tot een totaal van veertien gebieden. Op die manier ontstaat er een evenwichtiger pachtprijzensysteem. De nieuwe indeling sluit aan bij de indeling in landbouwgebieden van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.