Home

Achtergrond

Paarden beter af met individuele training

Paarden zijn beter af met een individuele, stapsgewijze training dan met de tradionele training waarmee een paard zadelmak wordt.

Dat stellen onderzoekers van de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De wetenschappers maakten 28 paarden van het voormalige paardenproefbedrijf de Waiboerhoeve in Lelystad in vijf weken zadelmak. Een aantal paarden werden op de traditionele manier getraind. De overige paarden kregen een meer individuele training en werden ook meer vertrouwd werden gemaakt met veranderingen in hun omgeving.

Tijdens het trainen zijn bij beide groepen gedragsobservaties en fysiologische metingen gedaan en zijn logboeken bijgehouden. Uit de gegevens blijkt dat de paarden die op de niet-traditionele manier zadelmak werden gemaakt, minder stress ondervonden.
De uiteindelijk bereikte prestaties van de twee groepen paarden waren na 5 weken training overigens gelijk, aldus de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.