Home

Achtergrond 359 x bekeken 8 reacties

PZ: zuivelmarkt stabiel maar onvoorspelbaar

De situatie op de zuivelmarkt is rustig en stabiel, maar de vooruitzichten blijven onzeker en onvoorspelbaar.

Tot die conclusie komt het bestuur van het Productschap Zuivel dat de actuele situatie besprak in zijn openbare bestuursvergadering. Er werd gesproken over een ''diep dal' en over grote zorgen over de continuïteit van melkveebedrijven.

De rust en stabiliteit zijn vooral te danken aan de interventiemaatregelen van de Europese Commissie, die aanzienlijke hoeveelheden boter en mager melkpoeder uit de markt heeft genomen. Het PZ-bestuur vindt dat de Commissie daarmee moet doorgaan na 31 augustus aanstaande, de formele einddatum van de lopende tenders. Signalen uit Brussel zijn volgens voorzitter Geert Koopstra hoopgevend voor de voortzetting.

Het bestuur signaleerde wel dat exporten (onder andere van kaas) naar derde landen ernstig worden bemoeilijkt door gebrek aan kredietfaciliteiten en door administratieve barrières die de importlanden worden opgeroepen. Door dat laatste is de belangrijke export naar Rusland vrijwel stilgevallen, meldde het nieuwe bestuurslid Cees 't Hart, topman van Friesland-Campina. Hij heeft dat probleem aangekaart bij president Medwedev die met zakenmensen sprak toen hij vorige week Nederland bezocht. Vanwege deze belemmeringen heeft het volgens het bestuur ook weinig zin om de exportrestituties op kaas te verhogen.

In beperking van het quotum of de productie ziet het PZ-bestuur helemaal niets. LTO-bestuurder Schenk merkte op dat "het onderbuikgevoel regeert", met verwijzing naar het ultimatum van de EMB om het quotum met 5 procent te krimpen."Het netto resultaat is één procent", aldus Schenk, "en het is maar de vraag of daar de Europese melkveehouders profiteren". De EU zit al 4 procent onder het quotum.

Lees ook PZ verbaasd over levendige quotumhandel

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PAS

  EX-LTO, 40 cent per kg bij een enkel interne markt. Ik zie een groot risico bij deze strategie;
  In Europa wordt door veel landen naar Nederland gekeken als de veroorzaker van de lage melkprijs. Nederland is immers het enige land dat meer is gaan produceren in 2009 terwijl bijna alle andere landen minder zijn gaan produceren. Als we naar een aanbodsbeperking gaan ligt het volgens de andere landen voor de hand te kijken naar de de hoeveelheid melk die een land nodig is en de hoeveelheid die een land kan en wil produceren. Aangezien de Nederlandse boeren 4x meer melk produceren dan er in Nederland wordt geconsumeerd zou dit betekenen dat iedere Nederlandse boer 75% van zijn melkquotum moet inleveren. Ik ben bang dit tot grootschalige bedrijfsbeeindigingen leidt. Daarom zou ik willen waarschuwen; Wees voorzichtig met het veranderen van de europese regels dit zou wel eens heel nadeling voor de nederlandse boeren kunnen zijn.

 • no-profile-image

  rekenen

  tja ex LTO, lezen is en blijft moeilijk hè. 4% wordt niet volgemolken, als het quotum dan met 5% krimpt dan betekend dat dat er 5% MINUS 4% = 1% minder gemolken mag worden. Hoe kom je dan aan 5% PLUS 4%?? Ik vind het wel knap dat je weet dat dat 9 is.

 • no-profile-image

  Boesje

  @rekenen, begrijpen is moeilijker dan lezen voor jouw. Nog een keer. Volgens Schenk melken we 4 %onder het quotum. Dat betekent volgens hem dat DDB 1% nog wil inleveren. Dat is niet juist en daar hebben we ook niets aan. Deze 4 % leveren we in en daarna nog 5% dat is ook volgens mij
  9 %. En als we daarna ook de import mogen beperken dan zitten we kort bij het Canadese systeem met een goede melkprijs en iedereen kan weer naar school!!

 • no-profile-image

  richard

  Degene die denkt dat met een quotumkorting de melkprijs weer omhoog gaat die adviseer ik een cursus europa en alles wat daarmee samenhangt.
  Het lijkt me wel wat als degene die daar voor is zelf de melkkraan met 75 % dichtdraait want dat is ongeveer wat nederland exporteert.
  Zoals een vorige reactie al zei kijken europese collega's naar ons als er ingekrompen moet worden!!!!!!
  Laat de markt gewoon effe uitzieken en wie daar niet op kan wachten zou ik zeggen verkoop je quotum want het stijgt weer in prijs.
  Dan nog even dit: Vorig jaar was volgens degene die met melk zaten te sproeien 43 cent, wat denken jullie nu voor de melk nodig te hebben?
  Ik ben benieuwd?

 • no-profile-image

  landmand

  In de meeste landen wordt er al fors onder het qwotum gemolken dus zal qwotum verlaging vooral Nederland en Denemarken raken.

 • no-profile-image

  anne

  quotumkorting leidt bijna alleen in Nederland tot minder melken. Onze omzet daalt dan dus. Terwijl ongetwijfeld tegelijkertijd de quotumkosten omhoog springen.
  ex lto is duidelijk geen saldoboer.

 • no-profile-image

  ex LTO

  Die Schenk snapt ook niks. 5% van de huidige leveranties. Dus 9 % van het quotum. En als de export dan overgenomen gaat worden wat dan nog. Liever 0.40 ct voor interne handel dan 0.25 voor de wereldmarkt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Richard, jij komt met een goede reactie. Het is zaak dat het LTO weet dat er ook mensen zijn die het LTO steunen. Dus laat van je horen. We moeten nu door deze crisis heen net zoals de varkenshouderij gewend is. De varkenshouderij is een sterke sector. Laat dat voor ons een voorbeeld zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.