Home

Achtergrond 243 x bekeken

PVV populair bij scholierenverkiezingen

Bij de scholierenverkiezingen voor het Europees parlement is de PVV als grootste partij uit de bus gekomen.

De partij van Geert Wilders kreeg 19,2 procent van de stemmen. De PvdA eindige met 18,6 procent tweede. De VVD en het CDA werden derde en vierde. Het Instituut voor Publiek en Politiek organiseerde de scholierverkiezing.

Het minst populair zijn de Partij voor Europese Politiek en Libertas. Beide partijen kregen slechts 0,4 van de stemmen. Aan de verkiezingen deden dinsdag en woensdag via een computer bijna 15.000 scholieren mee, verspreid over ruim 140 scholen.

Ten opzichte van de verkiezingen van 2004 verloor de PvdA ruim 7 procent van de stemmen. D66 en de Partij voor de Dieren boekte lichte winst. Verliezer ten opzicht van 2004 zijn naast de PvdA ook de VVD, de SP, ChristenUnie/SGP en GroenLinks. Het CDA bleef gelijk.
Bij de uitslag van de scholierenverkiezingen in Den Haag was een aantal lijsttrekkers aanwezig. De uitslag is volgens het IPP een goede graadmeter voor de uitslag van de echte verkiezingen van donderdag. De scholierenverkiezingen zijn er sinds 1963.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.