Home

Achtergrond

PVV grote winnaar verkiezingen, CDA grootste

Het CDA blijft de grootste partij na de Europse verkiezingen van gisteren.

Nu alle gemeenten de donderdag uitgebrachte stemmen hebben geteld, komt het CDA uit op vijf zetels in het nieuwe Europees Parlement, een verlies van twee. De PVV is de grote winnaar van de stembusgang. Uit het niets haalt de partij van Geert Wilders vier zetels.

Ook D66 boekt een grote winst en springt van een naar drie zetels. De PvdA lijdt een forse nederlaag en houdt drie van de zeven zetels over in het Europees Parlement. De VVD zakt van vier naar drie. SP en ChristenUnie/SGP behouden hun twee zetels.

Lange tijd bleef het spannend naar wie de laatste restzetel zou gaan. Uiteindelijk kwam die bij GroenLinks dat op drie zetels eindigt, een winst van een. De Partij voor de Dieren blijft daardoor buiten het parlement.

Maandag wordt de uitslag van de briefstemmers duidelijk. Donderdag maakt de Kiesraad de definitieve uitslag bekend.

Opkomst

De verkiezingen voor het Europees Parlement hebben donderdag 36,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus getrokken. Dat is minder dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2004. Toen bedroeg de opkomst 39,2 procent.

Dat bleek vrijdag nadat de stemmen in alle Nederlandse gemeenten geteld waren. Daarmee is 99,7 procent van de stemmen binnen. De stemmen van Nederlandse kiezers uit het buitenland moeten nog verwerkt worden. Datzelfde geldt voor stemmen van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.