Home

Achtergrond

PRRS bannen uit regio haalbaar

Het is mogelijk om een gebied helemaal vrij te krijgen van abortus blauw, oftewel PRRS. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar het uitroeien van de varkensziekte.

De Universiteit van Minnesota begon in 2004 met een project om PRRS regionaal uit te roeien. In de proefregio lijken de resultaten succesvol; slechts op een klein deel van de varkensbedrijven is nog besmet. Naar verwachting is de regio begin volgend jaar helemaal PRRS-vrij. De onderzoekers breiden het project nu uit naar zes omliggende regio’s.

Volgens dierenartsenpraktijk Horst biedt het onderzoek perspectieven voor de Nederlandse varkenssector. "De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend en tonen aan dat PRRS-uitroeiing mogelijk is", meldt de Limburgse praktijk. "Mogelijk zijn er varkensbedrijven binnen een bepaalde regio in Nederland die ook voor een dergelijke aanpak willen kiezen."

De Amerikaanse bedrijven moesten de interne hygiëne aanscherpen. Zij mochten gedurende tweehonderd dagen geen gelten aanvoeren. Vaccinatie was verplicht en ook werden er luchtfilters op de stal geplaatst. De maatregelen zijn gebaseerd op de infectieroutes van PRRS, die de onderzoekers eerst in beeld hebben gebracht. Belangrijke infectiebronnen bleken gereedschap, veewagens, kleding, personeel en vliegen.

PRRS-infecties kunnen bovendien via de lucht verspreid worden. Deze besmettingsroute is het moeilijkst te beheersen en juist daarom is het effectief om ervoor te zorgen dat alle bedrijven in een regio virusvrij zijn. Vorig jaar kwamen onderzoekers van de Universiteit van Minnesota nog met een naar eigen zeggen baanbrekend vaccin tegen PRRS. De Amerikaanse overheid heeft onlangs ruim 3 miljoen euro uitgetrokken om het virus te bestrijden. Meer dan de helft van de varkens lijdt aan abortus blauw, wat de sector ieder jaar 370 miljoen euro kost.

In Nederland is de ziekte relatief onder controle, maar vormt het virus wel een kostenpost voor veel varkensbedrijven. Wereldwijd richt PRRS veel schade aan, vooral in Azië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.