Home

Achtergrond 181 x bekeken

Onzeker Europa

Boeren die hechten aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) hoeven op het eerste gezicht niet ongelukkig te zijn met de uitslag van de Europese verkiezingen: naast een betrekkelijk bescheiden winst voor de Groenen valt vooral de versterking van de conservatieve krachten op.

In grote landbouwlanden wisten christen-democraten en conservatieven zich prima te handhaven; in Frankrijk, onder aanvoering van landbouwminister Michel Barnier, maar ook in Duitsland, Italië, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk. De sociaal-democraten, over het algemeen voorstanders van een GLB-hervorming, kregen vrijwel overal een flink pak slaag. Daarbij moet bedacht worden dat het Parlement vooralsnog weinig te zeggen heeft over het GLB. Dat verandert pas als het Verdrag van Lissabon van kracht wordt, mogelijk eind dit jaar.

Toch moeten boeren zich bij dit alles ook weer niet te rijk rekenen. De druk om het EU-landbouwgeld aan andere doelen te besteden, zoals energie, klimaat en technologische innovatie, blijft onverminderd groot. Dat geldt ook de kritiek in brede lagen van de samenleving op de steun aan Europese boeren. De lage opkomst, die wijst op een geringe betrokkenheid bij de Europese zaak, is daarbij een veeg teken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.