Home

Achtergrond

Onvoldoende steun voor spoeddebat biggensterfte

Er komt geen spoeddebat over de hoge sterfte onder pasgeboren biggen.

De Partij voor de Dieren (PvdD) diende dat verzoek vanmiddag in, maar kreeg alleen steun van GroenLinks. CDA en VVD zeiden geen enkele behoefte te hebben aan een debat over dit onderwerp, laat staan een spoeddebat. PvdA en SP vinden het onderwerp op zich belangwekkend, maar vinden een spoeddebat niet nodig.

Wellicht komt het onderwerp aan bod bij een overleg van de landbouwcommissie in de Kamer. Dit moet aanstaande dinsdag blijken, op de procedurevergadering. Aanleiding voor het verzoek van de PvdD vormde een bericht van Varkens in Nood, dat een publieksactie is begonnen om de in haar ogen buitensporig hoge biggensterfte aan de kaak te stellen. De stichting baseert zich hierbij op gegevens van Rendac en Agrovision, een leverancier van agrarische boekhoudsystemen.

Uit die gegevens zou blijken dat jaarlijks meer dan 5 miljoen biggen voortijdig doodgaan. De stichting vermoedt dat dit komt omdat zeugen tegenwoordig zoveel biggen werpen, dat ze onvoldoende melk hebben om al hun kleintjes te voeden. Varkens in Nood ziet het als de zoveelste uitwas van de intensieve veehouderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.