Home

Achtergrond

Onderzoek: DNB kon niet waarschuwen voor Icesave

De Nederlandsche Bank (DNB) kon rekeninghouders bij Icesave vorig jaar onmogelijk waarschuwen dat de bank op omvallen stond.

President Nout Wellink heeft als toezichthouder juridisch zeer weinig speelruimte om uitspraken te doen over de toestand bij een bank. Daarnaast zou hij met een waarschuwing een run op Icesave in gang zetten, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Dat concluderen twee professoren van de Universiteit van Amsterdam in een onderzoek naar het Nederlandse optreden rondom Icesave, de bank uit IJsland die in oktober van 2008 omviel. De onderzoekers hebben op verzoek van de Tweede Kamer uitgebreid stilgestaan bij de rol die toezichthouder DNB heeft gespeeld rond de ondergang van Icesave, dat in korte tijd veel spaarders had geworven in Nederland.

Na het Icesave-debacle kreeg Wellink het verwijt dat hij rekeninghouders niet eerder heeft gewaarschuwd voor de problemen, die de DNB-president zag opdoemen. Wellink heeft zich altijd verdedigd door te stellen dat hij daarmee een 'bankrun' zou organiseren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.