Home

Achtergrond

Obama wil Britse vorstin op herdenking D-Day

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de Britse koningin Elizabeth II alsnog moet worden uitgenodigd voor de 65e herdenking van D-Day, de geallieerde invasie in 1944 van het door nazi-Duitsland bezette Frankrijk.

Zijn woordvoerder zei maandag dat het Witte Huis zich daarvoor inspant.

Vorige week ontstond in de Britse pers grote beroering omdat de vorstin, die nota bene zelf in militaire dienst was tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet persoonlijk uitgenodigd bleek voor de herdenking zaterdag in Normandië. De Franse regering liet daarop weten dat ze natuurlijk welkom was. "Het is niet aan Frankrijk om te beslissen wie Groot-Brittannië zal vertegenwoordigen'', verduidelijkte een woordvoerder van de regering.

Queen Elizabeth heeft maandag echter via haar woordvoerster aangegeven niet te zullen gaan, "aangezien we geen officiële uitnodiging hebben ontvangen''. Ze voegde eraan toe niet boos te zijn over de situatie.

De Britse premier Gordon Brown, zijn Canadese ambtsgenoot Stephen Harper, de Franse president Nicolas Sarkozy en Obama zullen de ceremoniën bijwonen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.