Home

Achtergrond 156 x bekeken

Obama vertrokken naar Midden-Oosten

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdag (plaatselijke tijd) uit Washington vertrokken voor zijn eerste staatsbezoek in een Arabisch land.

Het staatshoofd van de VS wordt woensdag in Saudi-Arabië verwacht, waar hij koning Abdullah zal ontmoeten. Saudi-Arabië hoopt dat Obama een hardere houding inneemt jegens Israël. Premier Benjamin Netanyahu weigert te stoppen met de bouw van nieuwe illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Vervolgens reist Obama naar Egypte, waar hij een toespraak tot de islamitische wereld wil houden. Obama hoopt het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen.

Volgens een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling denkt 76 procent van de Egyptenaren dat de VS de islamitische wereld willen verzwakken en verdelen. 80 Procent van de ondervraagden denkt dat het de Amerikanen te doen is om de olie in het Midden-Oosten. Eerdere peilingen leverden soortgelijke resultaten op. Obama doet het wel veel beter dan zijn voorganger George Bush: 39 procent van de ondervraagden heeft wel enig vertrouwen in de begin dit jaar aangetreden Democratische president. Bij zijn Republikeinse voorganger Bush was dat slechts 8 procent.

Donderdag doet Obama Europa aan, waar hij Duitsland en Frankrijk bezoekt. In Thüringen zal hij een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald. Zaterdag neemt hij in Normandië deel aan de herdenking van D-day, de geallieerde landing op het Europese vasteland tijdens de Tweede Wereldoorlog 65 jaar geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.