Home

Achtergrond 186 x bekeken

Nukaprijs gaat flink zakken

Nuchtere kalveren worden weer goedkoper. Het is de traditionele dip na de kerstopleg. De vraag naar nuka’s is aanmerkelijk kleiner geworden. Mesters willen niet veel kalveren voor januari/februari hebben. Dan is de vraag naar blank kalfsvlees namelijk altijd erg matig.

En dus gaan de prijzen naar beneden. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €8 lager, op €112. Een gemiddeld zwartbont vaarskalf van 45 kg daalt iets minder hard in prijs. Daar gaat €5 vanaf, tot €53.

De grootste klappen vallen bij de kruislingen. Een kruisling stier noteert liefst €19 lager, op €244. Een kruisling vaars moet een prijsdaling van €15 toestaan, tot €166.

Dat de nukaprijs de komende weken verder daalt, staat buiten kijf. Maar de mate waarin dat gebeurt, hangt af van twee factoren.

Ten eerst is het van belang wat de prijs van blank kalfsvlees gaat doen. De vraag lijkt daar voorzichtig iets aan te trekken. Als dat doorzet, kan dat de nukaprijs wat lucht geven en de prijsdaling verzachten.

Maar ook de kalverimport speelt een belangrijke rol. Die import was, volgens cijfers van Dienst Regelingen, in mei aan de lage kant. Als die aantallen deze maand niet groter worden, zal de nukaprijsdaling kleiner zijn dan normaal.

Veel hangt daarom af van de Duitse nuka-import. Die trekt altijd in juni weer aan, doordat ook daar de kerstopleg voorbij is en de Fransen geen Duitse nuka’s meer willen. Nederland komt dan in beeld.

prognose:

dalende tendens

Of registreer je om te kunnen reageren.