Home

Achtergrond 405 x bekeken

Nog veel onduidelijkheden E.coli in groente

Nieuwe inzichten in het vóórkomen van schadelijke E.coli bacteriën in verse groente roepen vragen op over de huidige steekproefmethodes.

Volgens een literatuurstudie van het Rikilt uit Wageningen moet mogelijk op een andere manier gezocht worden naar ziekteverwekkers als E.coli 0157. Nu wordt vooral gekeken naar indicatoren voor de aanwezigheid van schadelijke E.coli, maar deze blijken veelal tot de normale microflora van de plant te behoren.

Volgens de onderzoekers is het lastig besmetting aan te tonen op het teeltbedrijf, omdat de schadelijke bacterie zeldzaam is. Gemiddeld wordt per hectare één krop sla aangetroffen met schadelijke E.coli-aantasting. Van Nederlandse bodem komen dus jaarlijks 500 besmette kroppen. Door het steeds vaker verwerken van sla en kruisbesmetting via snijmachines kunnen de gevolgen echter groter zijn.

Die besmetting vindt veelal plaats via dierlijke mest. De risico’s zijn wel kleiner bij gebruik van oude en vooral vaste mest. In het Verenigd Koninkrijk geldt daarom een zaaiwachttijd van 6 maanden na bemesting, maar dat is niet realistisch in Nederland stelt het Rikilt.

Omstandigheden na oogst

Ook over de ideale omstandigheden na de oogst lijken de opvattingen te verschuiven. In houdbare verpakkingen verwerkte sla blijken de schadelijke bacteriën goed te overleven en bij koude temperatuur zijn de bacteriën actiever, zo blijkt uit onderzoek.

Besmette groente hebben vooral in het buitenland veel aandacht gehad van onderzoekers. De cijfers wijzen dat ook uit. In de Verenigde Staten had verse groenten over de periode 1990 tot 2004 het grootste aandeel in het totaal aantal voedselvergiftigingen en het hoogste aantal ziektegevallen per uitbraak. Daarmee leidde verse groente tot meer problemen dan vlees of vis.

In Nederland vond in 2007 een forse uitbraak plaats, waarbij 41 mensen betrokken waren. Ook in Nederland richt het E.coli-onderzoek zich meer op groente. De nadruk van onderzoek van Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ligt op vlees, maar in de steekproef zit steeds vaker ook groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.