Home

Achtergrond 159 x bekeken

'Nog veel gas te ontdekken in Nederland'

Nederland beschikt waarschijnlijk over ruime hoeveelheden nog niet ontdekt gas.

Dit blijkt uit het deze week verschenen rapport 'Focus on Dutch gas' van Energie Beheer Nederland (EBN). De volumes kunnen oplopen tot duizenden miljarden kubieke meters, meer dan er tot nu toe aan gas in Nederland is gevonden, stelt het rapport.

De onderneming ziet vooral veel potentie in het winnen van zogenaamd ondiep gas. EBN-directievoorzitter Jan Dirk Bokhoven: "Ondiep gas werd vanwege de boorrisico's altijd vermeden en vrijwel nooit in productie genomen. Vorig jaar is dat voor het eerst wel gebeurd. Hoeveel ondiep gas er is in Nederland, is nooit goed in kaart gebracht. Laat staan dat we weten wat er nog in productie genomen kan worden.'' Hij denkt ook dat gas in slechter reservoirgesteente en kolengas voor opsporing en winning in aanmerking komen.

EBN ziet verder mogelijkheden voor de winning van kleisteengas. "In de VS heeft de productie van dit shalegas de afgelopen jaren tegen de verwachting in een grote vlucht genomen. De technische uitdagingen moeten niet onderschat worden, want het zal een hele klus worden, maar het gas is er zeker'', aldus Bokhoven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.