Home

Achtergrond

Nog net voor de bui uit

Melkveehouder Dirk Bakker uit het Friese Lollum gaat vlak voordat de regen valt nog even met de weidesleep over het land.

Hij heeft eerst stalmest uit de jongveestal uitgereden. Door de mest met de weidesleep verder over het land te verspreiden, raakt deze beter verdeeld. De meststoffen kunnen dan ook gemakkelijker de grond intrekken. De mest is opgebracht op een perceel dat wel wat extra organische stof kon gebruiken. Inmiddels is er een mooie regenbui over de mest gegaan. Foto Niels de Vries

Met een trekker en een platte wagen brengen Henk Nobel met zijn zoon hun vader en opa Cees Nobel naar zijn laatste rustplaats. Het was de wens van Nobel om op deze manier vervoerd te worden. Nobel, boer in hart en nieren, overleed op 75-jarige leeftijd na een ziekbed. Hij begon vijftig jaar geleden met een boerenbedrijf op 3 hectare met tien melkkoeien. Het bedrijf is uitgegroeid tot een akkerbouwbedrijf van 135 hectare en een loon- en grondverzetbedrijf. De melkkoeien zijn omgewisseld voor vleesvee. Foto John Biert

Chinese boeren oogsten kool op een teeltbedrijf in Shenyang in Noordoost-China. Het bedrijf richt zich met de koolteelt op de export naar voornamelijk Japan, meldt het persbureau EPA. De Chinese overheid heeft belastingmaatregelen aangekondigd om de export breed te stimuleren. Kool is onderdeel van dat exportpakket. Bedrijven krijgen vanaf 1 juni kortingen op belastingen bij export. Een belangrijke bestemming van producten uit China is Japan, maar ook de EU neemt steeds meer producten af. Zo stijgt de invoer van Chinese prei opvallend. China werkt aan de voedselveiligheid van de teelt zodat producten voldoen aan de exporteisen. Foto EPA

Akkerbouwer Jaap Vroegop (in het midden) in het Betuwse Randwijk oogst vroege aardappelen van het ras Première. De oogst is dankzij het uitblijven van vorst zeer vroeg begonnen, vertelt Vroegop. "We hebben een heel mooi voorjaar gehad. Zo vroeg als nu hebben we niet eerder gerooid." Op het Zeeuwse eiland Tholen kunnen telers normaliter zo’n twee weken eerder met de oogst van vroege aardappelen beginnen dan in Gelderland, is de ervaring van Vroegop. "In het Zuidwesten hebben ze minder snel last van nachtvorst." De Gelderse akkerbouwer teelt 10 hectare aardappelen, waarvan 4 hectare vroege. Vroegop is in zijn regio een vreemde eend in de bijt met zijn vroege aardappelen. Dat trekt veel aandacht en is positief voor de afzet. "Mijn opa en vader teelden ze en mijn zoon is van plan om ons hierin op te volgen. We verkopen de aardappelen aan huis, aan groenteboeren en inpakbedrijven. De prijs is nu conform de veiling in Sint Annaland. Met opbrengsten van 22 tot 23 ton per hectare ben ik over die prijs tevreden." Die opbrengst is hoog, aangezien Vroegop gewend is om met 15 ton per hectare te beginnen. Over de rest van het seizoen durft hij niet veel te zeggen. "We zijn in Nederland daarbij vooral afhankelijk van de export." Foto Sjef Prins

Op praktijkcentrum de Waiboerhoeve in Lelystad worden tenten neergezet voor de Ruwvoerdagen die morgen en overmorgen worden gehouden. Tijdens de demodagen wordt aandacht besteed aan bemesting, teelt, opslag en conservering van gras en mais. Kostenbesparing en rendementsverbetering staan hierbij centraal. De Waiboerhoeve beschikt over diverse demovelden. Foto Oene de Hoop

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.