Home

Achtergrond 304 x bekeken 4 reacties

Nieuwe methoden goed voor maisteelt op kleigrond

Nieuwe bemestingsmethoden zorgen ervoor dat het goed mogelijk is mais te telen op kleigrond volgens de nieuwe bemestingsregels.

Dat blijkt uit onderzoeken van het praktijknetwerk van ASG en DLV Plant. Daaraan doen veertien melkveehouders en drie loonwerkers mee.

Vanaf dit jaar mag na 15 september geen mest meer worden uitgereden op klei bouwland. Daarom moet op maisland de mest al in het voorjaar worden uitgereden.

Het onderzoek is in de beginfase, maar er blijkt al wel dat door toepassing van bepaalde hulpstoffen de mineralenbenutting en het bodemleven worden verbeterd.

Daarnaast zijn verschillende systemen geprobeerd, zoals rijenbemesting en stokenbemesting. De eerste ervaringen zijn gunstig, het is nu afwachten hoe het uitwerkt op de groei van de mais.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Uw trekt wel al erg voorbarige conclusies.
  Zoals U al aangeeft moet de mais nog groeien dus waarom nu al beweren dat het allemaal kan. En U gaat er tevens aan voorbij wat de meerkosten zijn van de nieuwe technieken in relatie tot hun rendement. Ook hierover valt nu nog bitter weinig te zeggen. Onderzoek dient verder meerjarig te zijn om ook de weerseffecten op o.a. mineralisatie etc uit te sluiten.

 • no-profile-image

  hoi

  Boerke uit het Zuidoosten. Maar het gaat erom dat het al een beetje werkt zodat we zo snel mogelijk over kunnen op andere manieren van mais telen, want de manier waarop nu geteelt word, is zeer vernietigend voor de hele planeet............................................ oftewel, het moet van de overheid dus daarom zal het werken.

 • no-profile-image

  maisnet

  ik snap niet dat er onderzoek naar gedaan wordt. hier het het zw. zie ik overal sleepslangen in het voorjaar op de klei rijden en 3 dagen later staat de mais erin te groeien met prachtige oogsten tot gevolg. gebeurt al zeker 10 jaar zo. exemplarisch voorbeeld van overbodig onderzoek.

 • no-profile-image

  boerin

  Alle voorjaarswerk in enkele weken tijd. Lange werkdagen, oververmoeidheid, lage opbrengst-prijzen ,rendement-halen van machine's EN mensen.
  Een ambtenaar is niet afhankelijk van weer en tijd. De voedsel-produktie wel.
  Ik voorspel nog veel meer bedrijfs-ongevallen want een mens is niet gemaakt voor hollen en stilstaan.
  Waarom kon de kringloop duizenden jaren bestaan ? Nu opeens niet meer ?

Of registreer je om te kunnen reageren.