Home

Achtergrond

'Nieuwe Europese bankenregels schieten tekort'

De Europese regeringsleiders trekken de teugels voor de financiële sector aan. Om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen, moeten banken en verzekeraars zich vanaf volgend jaar onderwerpen aan strengere regels en strikter toezicht. Hoogleraar economie Sylvester Eijffinger is echter niet onder de indruk.

"Dit kan niet werken'', waarschuwde Eijffinger vanaf een congres in Milaan, waar hij de nieuwe regels bediscussieerde met kopstukken uit de Europese financiële sector. "Men heeft de oren teveel laten hangen naar de politiek. Maar monetair toezicht is heel complex. Het is een vak apart, daar hebben politici maar weinig verstand van.''


Na lang onderhandelen werden de regeringsleiders van de EU het vrijdag eens over de nieuwe toezichtsstructuren voor de Europese financiële sector. Die zijn voor een groot deel gebaseerd op de aanbevelingen van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding zitting had.


"Die commissie heeft teveel geluisterd naar de wensen van de Duitsers en de Britten, die waren tegen het overhevelen van verantwoordelijkheden naar Europees niveau. Er is te weinig lef getoond'', aldus Eijffinger. Eerder gaf Ruding zelf al toe dat de aanbeveling om een echte Europese toezichthouder in te stellen in politiek opzicht nog een brug te ver was.


Nationale toezichthouders moeten volgens de nieuwe regels in een aparte commissie gaan samenwerken bij het toezicht op banken en verzekeraars die in verschillende landen actief zijn. Daarnaast moeten twee andere commissies ervoor gaan zorgen dat het toezicht in de EU-lidstaten beter wordt en dat de regels in heel Europa worden gestandaardiseerd.


Volgens Eijffinger hebben al die commissies echter geen instrumenten om in te grijpen als het fout gaat en is het volstrekt onduidelijk wie de leiding heeft in de internationale samenwerking. "Daar is niets over gezegd. Straks zitten er veertig mensen aan tafel om te praten over één bank, zonder dat iemand de leiding neemt. Ze moeten gewoon de toezichthouder van het land waar het hoofdkantoor gevestigd is de leiding geven. Bij problemen met bijvoorbeeld ING moet De Nederlandsche Bank kunnen beslissen. Bij Banco Santander is de Spaanse centrale bank verantwoordelijk.''


De Tilburgse hoogleraar is beter te spreken over de oprichting van een aparte Europese instelling die moet waken over de gezondheid van het hele Europese financiële systeem. Deze zogenoemde European Systemic Risk Board (Europese Systeemrisico Raad) wordt indirect bestuurd door de Europese Centrale Bank en moet banken en verzekeraars op de vingers tikken als ze te veel risico nemen.


"Daarmee ligt het toezicht op macroniveau in ieder geval op de juiste plaats. Ik vraag me alleen af hoe dat toezicht gecoördineerd moet worden met het toezicht op de afzonderlijke banken door de lagere commissies.''


De regeringsleiders van de EU zijn echter vol vertrouwen over de regels, die het Europese financiële systeem "beschermen tegen toekomstige risico's en voorkomen dat de fouten uit het verleden kunnen worden herhaald''. De regels moeten in de herfst worden vastgelegd, zodat ze begin volgend jaar definitief van kracht kunnen worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.