Home

Achtergrond

Nieuw spruitencollectief moet kwaliteit verbeteren

Ruim 75 procent van de beoogde telers hebben zich ingeschreven bij een nieuw spruitencollectief: 'Spruiten Vooruit'.

Het collectief is definitief niet gericht op aanbodsbundeling, maar op het gezamenlijk inwinnen van marktinformatie en verbeteren van de kwaliteit. Dat meldt LTO Groeiservice. Uit de inschrijvingen blijkt dat ook de verschillende handelshuizen goed vertegenwoordigd zijn door de telers. Gewasmanager Ronny de Hoon: "We hebben nu van alle grote handelshuizen, van FreshWell tot The Greenery, 55 tot 100 procent van de leverende telers aan boord. We laten nadrukkelijk handelshuizen in hun waarde, omdat we denken dat de specialisatie en identiteit belangrijk is."

Het oprichten van een APO, of Associatie van Producenten Organisaties, is daarom ook niet aan de orde, aldus De Hoon. Er is in de beginfase in februari wel over aanbodsbundeling gesproken met adviesbureau Florpartners, dat hierin is gespecialiseerd. "Met name de detailhandel zit niet te wachten op één partij die probeert bepaalde prijzen af te dwingen."

"Machtsstrijd tussen schakels brengt de sector niet verder. De schakels moeten in onze visie juist intensiever samenwerken om de consument beter te bedienen. We willen gewoonweg dat die consument weer meer spruit gaat eten en daarom moeten we meer marktinformatie inwinnen. Bijvoorbeeld: op welke momenten komt welke spruitkool op de markt? Om inzicht te verwerven gaan we contact zoeken met de handel en retail."

Of registreer je om te kunnen reageren.