Home

Achtergrond 1 reactie

Nieuw gen maakt mais bestand tegen droogte

Monsanto en BASF hebben een gen ontdekt dat mais beter bestand maakt tegen droogte.

De concerns melden dat zij het gen gaan gebruiken in het ontwikkelen van droogteresistente maisrassen. De bedrijven werken sinds maart 2007 samen in het kweken van rassen.

Het gen cspB is afkomstig van de bacterie Bacillus subtilis. In de bacterie zorgt het gen voor een resistentie tegen kou. Als het wordt ingebracht in mais kan de plant beter tegen droogte. De bedrijven hopen in 2012 het eerste droogteresistente maisras op de markt te brengen. Ze hebben een teelttoelating aangevraagd in de VS en Canada. Er is een toelating aangevraagd voor de import in de EU, Mexico en Colombia.

Volgens Monsanto en BASF verandert het klimaat waardoor de gewasopbrengsten en de voedselzekerheid onder druk staan. "Het nieuwe gen helpt mais om droge omstandigheden te doorstaan zonder dat het ten koste gaat van de opbrengst. Dat is belangrijk voor boeren in teeltgebieden waar regenval onvoorspelbaar is. In de VS heeft jaarlijks 4 miljoen tot 5 miljoen hectare mais last van watertekort. Proeven tonen aan dat droogteresistente mais in dergelijke omstandigheden 6 tot 10 procent hogere opbrengst geeft dan gewone mais."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.