Home

Achtergrond 242 x bekeken 1 reactie

'Nieuw GLB: kans voor weidevogelbeheer'

Het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) dat in 2013 ingaat, is een kans voor het weidevogelbeheer. Dat zeiden woordvoerders van het ministerie van LNV, de Vogelbescherming, Nederland Gruttoland en het Weidevogelverbond vandaag tijdens een bijeenkomst van Nederland Gruttoland in Hoogland.

Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland en om de populatie te beheren is er meer geld nodig. Volgens plannen voor het nieuwe GLB kunnen boeren straks subsidie krijgen voor het verlenen van maatschappelijke diensten. Als weidevogelbeheer daar ook onder valt, wordt het voor boeren interessanter om iets met weidevogels te doen.

Volgens Cor von Meijenfeldt van het ministerie van LNV moet er nu al een lobby opgang komen om te zorgen dat GLB-gelden richting weidevogelbeheer gaan. "Elk jaar is er ongeveer 25 miljoen euro beschikbaar voor de weidevogels. In deze economisch moeilijke tijden heeft het geen zin als minister Verburg bij Wouter Bos om meer geld gaat vragen. Dat komt er niet. Maar de mogelijkheden liggen wel bij het GLB, we moeten zorgen dat we daar een plek in krijgen."

Geld is het grote pijnpunt, denkt ook Jasper van der Horst van LTO. "Boeren zijn in de eerste plaats ondernemer. Zij moeten op hun geld letten, zeker in deze tijden. Het is de vraag hoe de grotto daar in past. Met enthousiasme en financiële middelen is het prima in te passen. Als er een vaste vergoeding komt, wordt weidevogelbeheer veel aantrekkelijker."

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De weidevogels trekken altijd weer naar de echte landbouwgrond omdat die nog bemest worden,de natuurorganisaties die landbouwgrond opkopen jagen ze weg omdat ze een ander beheer hebben ,dus verschraling,alleen de weidevogels op landbouwgrond worden bedreigd door de toename van roofvogels die beschermd zijn,buizerds,sperwers,haviken,kraaien en ook kiekendieven worden tegenwoordig tegenwoordig gepromoot en ook vossen spelen ook een rol,de landerijen worden gewoon schoon geveegd door deze rovers

Of registreer je om te kunnen reageren.