Home

Achtergrond

'Nederlander voor Vlaamse lijst naar Europarlement'

Het ziet ernaar uit dat de Nederlander Derk Jan Eppink voor de Vlaamse partij Lijst Dedecker (LDD) naar het Europees Parlement gaat.

Volgens nog onvolledige uitslagen heeft die partij één zetel gehaald bij de Europese verkiezingen in België. Eppink heeft dat zondag gezegd.

Weliswaar was partijleider Jean-Marie Dedecker lijsttrekker, maar die is niet van plan in het Europarlement te gaan zitten. Hij staat zijn zetel af aan Eppink. Deze geboren Achterhoeker was eerder journalist bij NRC Handelsblad en vervolgens bij de Vlaamse krant De Standaard.

Eppink vindt het "een hele eer'' dat hij in het Europarlement mag plaatsnemen. Het was ,,met de hakken over de sloot'', maar het is gelukt, aldus de Nederlander. Eppink profileerde zich in de verkiezingscampagne voor de populistische LDD als "eurokritisch''.

De Europese verkiezingen gingen in België vooral tussen de twee oud-premiers: Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt. Zij waren lijsttrekker voor de christendemocratische CD&V, respectievelijk de liberale Open VLD. Beide partijen lijken hun drie zetels in het Europarlement te behouden. Vooral voor de Open VLD is dat een meevaller, want die partij verloor bij de zondag eveneens gehouden regioverkiezingen in België fors.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.