Home

Achtergrond 12 reacties

'Nederland duurzaam voedselproducent nummer 1'

Nederland moet over vijftien jaar wereldwijd koploper zijn in de productie van duurzaam voedsel.

Die ambitie heeft minister Gerda Verburg (LNV) neergelegd in de Nota duurzaam voedsel, die zij vanmiddag heeft gepresenteerd.

De minister trekt 20 miljoen euro uit om dat doel dichterbij te brengen. Daarmee worden tal van, deels al bestaande, maatregelen gefinancierd.

Nieuw zijn het regelmatig uitbrengen van een Voedselbalans, waarin het aankoopgedrag van de consument wordt belicht; het instellen van een 'platform verduurzaming voedsel'; en een programma Jeugd en Voedsel. Ook wil Verburg voedselverspilling tegengaan; in 2015 moet die met 20 procent zijn gedaald.

Verduurzaming van de voedselproductie (en -consumptie) is volgens Verburg nodig vanwege het grote beslag dat de productie legt op de beschikbare ruimte en grondstoffen. Bovendien hebben de land- en tuinbouw een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen en het water- en energieverbruik. Ook moet voedsel (meer) bijdragen aan het welzijn van mens en dier.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  In jou ogen misschien ,Joost!In die van mij is het wel super duurzaam.Leuk modewoordje trouwens!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Zolang die 20 miljoen gebruikt wordt voor subsidies en niet voor het ontwikkelen van extra regelgeving vind ik het een goed plan. Investeerd die 20 miljoen in een aantal biogas installaties waarin mest het gft wordt verwerkt dan wordt de voedselverspilling minder want alles wat moet moeder aarde geproduceerd heeft is omgezet in groene energie en voedsel.

 • no-profile-image

  joost

  Duurzaam voedselproducent?
  Ach, wat jammer nou dat vlees en zuivel niet duurzaam is.

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Nederland gaat al zeer duurzaam om met voedselproductie en bovenal bijzonder efficiënt. Eén ding ontbreekt er nog aan; duurzame inkoop / verkoop. Zolang dit onder de kostprijs gebeurt, zal eerst de retail nog eens flink aangesproken moeten worden. Puur een kwestie van de knop omzetten en dan met name tussen de oren. De boer en de consument zijn inmiddels al een heel eind op de goede weg !

 • no-profile-image

  Gaatze

  Welk land staat er nu dan op nummer 1?

 • no-profile-image

  Jac

  6 miljoen investeren in het stimuleren van vleesvervangers en eten van insekten? hoezo crises? geld teveel blijkbaar....
  Er zijn vleesvervangers, als mensen die willen eten dan komen er vanzelf meer dus onzin subsidie.
  Verder denkt de minister dat de consument God is en wat kan veranderen aan het klimaat door subsidie op het sturen/ bang maken van mensen met onzin verhalen over broeikaseffect.... Met of zonder subsidie kan de mens geen ruk veranderen aan het klimaat.
  Verder de conclusie dat landbouw wel erg veel ruimte in beslag neemt ja en?
  Zuiniger met voedsel omspringen stimuleren, waarom ? de meeste produkten zijn er in overvloed en worden niet betaald, de arme mensen krijgen hierdoor echt niet meer te eten hoor....
  kortom uren ambtenaren laten ploeteren voor een vodje papier waar je nix mee kan....
  Oh ja, ik ben van nature niet negatief maar hou van praktische zaken en niet van dit soort geneuzel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is niet zo moelijk om het duurzaamste land van de wereld te worden. Maak het zo duurzaam dat de laatste boer het licht uit doet (red het nooit met de kostprijs) en zie, je hebt je doel bereikt. Dit werkt alleen als heel de wereld qua duurzaamheid op nr 1 wil staan!!!!!

 • no-profile-image

  Evert

  Sluiten we dan ook de grens voor wat niet of minder duurzaam is geproduceerd?

 • no-profile-image

  boerin

  De consument wil goedkoop ipv duurzaam. Tenminste dat is het koop-gedrag. Hoe efficienter een boer moet werken, des te groter de machines om kapaciteit te halen en lange dagen om vreemde arbeid uit te sparen.
  Gerda Verburg zal moeten begrypen dat loon naar werken / een kostendekkende produkt-vergoeding nodig is om langdurig duurzaam genoeg voedsel te kunnen produceren. Als de gebouwen dan ook nog oog-verblindend mooi moeten zijn, arbo-verantwoord , dan zal er een nog hogere kostprijs zijn.
  Hoe lang wil ze laf zijn en met 2 maten meten ? Een MDV-stal is qua Arbo absoluut niet vrouw-vriendelijk.

 • no-profile-image

  veehouder

  HAHAHAHAHaaa, laat me niet lachen, Verburg wil voedselverspilling tegengaan? Ze werkt het in de hand. Zij wil beweren dat de boeren meer moeten melken wat vervolgens in poeder en boterbergen verdwijnt. Waarom keert ze niet op haar schreden terug nu ze ziet dat het fout gaat? Zulke mensen heb je niks aan, weg ermee.

 • no-profile-image

  Boesje

  Ja Johnny, nu de politiek nog want van vrije wil is toch geen sprake.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Op welke plaats staat Nederland dan nu, waar is deze lijst te vinden?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.