Home

Achtergrond 3 reacties

Natura 2000: het slot moet eraf

Nederland denkt bij bescherming van natuur per gebied of per soort. Niet Europees, oordeelt Maria Martens, lid van het Europees Parlement voor het CDA. Zij pleit voor evaluatie en aanpassing van Natura 2000.

De strenge Nederlandse vertaling van het Europees Natura 2000 beleid is een drama voor onze boeren. Als deze wordt toegepast zullen veel agrarische bedrijven op slot gaan of verdwijnen. Dat is onnodige kapitaal vernietiging en schiet het doel van natuurbescherming voorbij. Immers, zonder een sterke plattelandseconomie zal natuurbescherming alleen maar moeilijker worden.

Nederland heeft strengere eisen gesteld voor de uitvoering van Natura 2000 dan Europa vraagt. Als het gaat om de problemen die dat tot gevolg heeft, wijst men vaak naar Europa. Onterecht.

Wat doet Nederland anders dan de andere landen? Nederland bekijkt, anders dan andere landen, hetgeen beschermd moet worden niet Europees. Nederland kijkt per gebied in Nederland of een soort bedreigd wordt, zonder daarbij te bezien of die wellicht elders in het land
of in Europa nog voor komt. Dat is onnodig verzwarend.

Het is ook onbegrijpelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de gevolgen van klimatologische veranderingen. Bepaalde vogelsoorten zullen immers naar Scandinavië trekken nu het hier warmer wordt.

De omkering van de bewijslast is een ander probleem. Nederland wil dat de boeren en ondernemers tevóren bewijzen dat er geen sprake zal zijn van significante verstoring. Daarmee worden mensen op kosten gejaagd met een vaak onmogelijke opdracht.

Een vitaal platteland, voedselzekerheid en leefbare kernen zijn van groot belang voor de samenleving. Daarom pleit ik voor een evaluatie van het Europees beleid voor Natura 2000 en voor aanpassing van het Nederlandse beleid.

Afgelopen weken heb ik tijdens mijn werkbezoeken veel voorbeelden gezien en veel experts gehoord. Mijn conclusie is dat de Nederlandse vertaling van Natura 2000 zijn doel voorbij schiet. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Ik ben vóór bescherming van natuur, vóór goede milieudoelstellingen, maar er zijn grenzen. Een serieuze evaluatie op en bijstellingen van de doelstellingen is hard nodig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Milieufreaks o.a nemen deze boodschap niet ter harte van Engelen, sommige mensen zijn tot hele vervelende dingen in staat,ik ga hier niet uit de doeken doen hoe het zit,daar krijg ik een hoop gedonder van.

 • no-profile-image

  gert

  JA, mevrouw Martens,Veerman was te ambitieus om voorzitter van Natuurmonumenten te worden om 162 gebieden voor Natura 2000 in Brussel aan te melden

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Bravo mevrouw Martens, U slaat precies de spijker op zijn kop. Nederland loopt ver voor de muziek uit en U geeft exact de pijn aan wat die houding veroorzaakt. Hoop dat al die zg. natuur-cg. milieufreaken deze boodschap van U ter harte nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.