Home

Achtergrond 206 x bekeken 5 reacties

Nachtelijk spoeddebat over landbouwbeleid EU

De Tweede Kamer voerde vannacht een kort maar heftig debat over de toekomst van het Europees landbouwbeleid.

De fracties van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en SP drongen daarin aan op drastische hervorming van het EU-landbouwbeleid en stopzetten van de traditionele inkomenssteun aan boeren.

Het spoeddebat was aangevraagd door D66 en had als aanleiding de uitspraken van minister Wouter Bos van Financiën. D66 vond het debat nodig om duidelijkheid te kunnen verschaffen aan de kiezers die vandaag ter stembus gaan.

Als partijleider van de PvdA had Bos op hervormingen en een andere besteding van het landbouwgeld aangedrongen. Het debat ging echter vooral over de uitspraken van minister Verburg in het blad Boerderij van deze week. Daarin nam zij afstand van Bos ’opvattingen en verdedigde zij de continuïteit van het EU-landbouwbeleid, ook na 2013. In het nachtelijk debat deed ze dat opnieuw. Ze zei ook dat Bos als minister de bestaande kabinetsopvattingen daarover steunt.

Het CDA, SGP en ChristenUnie zagen geen aanleiding voor grote hervormingen van het landbouwbeleid. CDA-Kamerlid Atsma vond het debat vannacht ”gekkenwerk”. ”Het gaat nergens over en ik hoor alleen maar een bekende riedel aan standpunten.”

VVD-Kamerlid Snijder protesteerde heftig tegen Verburgs opmerkingen dat die partij ook een einde wil maken aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU. ”Dat is een geruststelling van mevrouw Snijder die ik in het verkiezingsprogramma niet had aangetroffen", aldus Verburg.

Het debat eindigde in indiening van een drietal moties die vragen om snelle hervormingen van het beleid. Daarover wordt volgende week gestemd. De minister heeft aanneming daarvan ontraden omdat ze strijdig zijn met het kabinetsbeleid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  startende

  Ben niet voor de PvdA, maar eindelijk eens een fatsoenlijk standpunt, afschaffen die landbouwsubsidies gebaseerd op het verleden. Als jonge startende boer krijg ik nergens subsidies voor, terwijl een hoop oudere boeren (die weinig meer aan de landboub toevoegen), al achteroverleunend een bak vol geld kregen, voor iets dat ze in een ver verleden als eens gedaan hebben, nou dat is echt onzinnig.
  Als er dan al subsidies toegekend worden, doe dat dan op basis van de huidige situatie, want zo help je de jongere agrariers, die nog wel een eigen bedrijf starten, echt niet!

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Landbouwbeleid door de EG is er gekomen om boeren een "fatsoenlijk" inkomen te laten hebben, ook in jaren dat de prijzen laag zijn. Ook moest er zo kort na de oorlog een voedselgarantie zijn voor de burgers. Zodat de Europese landen niet afhankelijk zouden zijn van andere landen. (China doet het anders, die kopen landbouwgronden in Afrika en Australië op). Het landbouwbeleid werkt al jaren. Er is geen honger, de prijzen in de supermarkten zakken alleen maar, en boeren kunnen blijven bestaan. Geld in natuur, en niet meer aan boeren besteden maakt Europa afhankelijk van de grillen van andere landen.
  En landbouwgeld uit de EU is ongeveer 1% van de gehele Europese begroting.
  Moeten we voor dat schijntje een echte voedselcrisis in Europa krijgen ??

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De linkse partijen halen de andere partijen rechts in bij de liberalisering van de landbouw. Dan ook gelijk de cao's afschaffen, ieder voor zich, god voor ons allen.

 • no-profile-image

  Harry

  Doe er wat aan! Vandaag dus op de CU/SGP stemmen! Zij strijden niet voor de onbegrensde concurrentie, maar voor het behoud van de agrarische gezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  landbouwer

  De nederlandse partijen laten de landbouw als een baksteen vallen. Nieuwe natuur moet hier komen en de arme oost europese landen moeten de voedselvoorziening maar voor ons verzorgen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.