Home

Achtergrond 1 reactie

'Naast Vogelaarwijken ook Verburggebieden'

Om het platteland vitaal te houden, moet er meer worden geïnvesteerd, ook door de overheid. Dat zegt LNV-minister Gerda Verburg vandaag in een ingezonden brief in dagblad Trouw.

Ze reageert hiermee op alarmerende berichten over de leegloop van plattelandsgebieden, met name Noordoost-Groningen, Zeeuw-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

De minister gooit daarbij ook een balletje op over overheidssteun: "Het is de vraag of het geen tijd wordt om naast investeringen in Vogelaarwijken ook gericht te gaan investeren in groene krimpgebieden."

Verburg antwoordde vanochtend desgevraagd dat zij hierover nog geen gesprek heeft gevoerd met collega-ministers, met name minister Wouter Bos van financiën.

Overigens doet de overheid al het een en ander om het platteland, en zijn belangrijkste 'drager' de boeren, vitaal te houden, aldus de minister. Ze wijst op het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) en op nieuwe ontwikkelingen binnen het Europees landbouwbeleid.

Later vandaag vindt een grote bestuurdersconferentie plaats in Rotterdam over het probleem van krimp op het platteland. Vertegenwoordigers van rijk, provincies en gemeenten wisselen daar van gedachten over problemen en mogelijke oplossingen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    De overheid doet al het een en ander om het platteland vitaal te houden!!!!! Dat is waarschijnlijk de reden dat het leegloopt. Als de overheid iets wil doen dan moet men al die onzinnige regeltjes eens gaan schrappen zodat ondernemers ook werkelijk iets kunnen gaan ondernemen. Huidige situatie,zowel in de landbouw als in de recreatie, is zo complex dat er vrijwel niets meer kan. Bovendien ben je ondernemer omdat je zelf iets wilt ondernemen en niet als speelbal wilt fungeren voor een stel ambtenaren die zelf op de ondernemersstoel gaan zitten. Men moet ook niet zo dwaas zijn om projecten te ondersteunen die alleen door middel van subsidie kunnen bestaan. Dat is geen ondernemen. Verder kan Verburg nog wel wat informatie winnen bij (kuch) topeconoom Sweder van Wijnbergen die juist de dragers van het platteland wil liquideren.

Of registreer je om te kunnen reageren.