Home

Achtergrond 283 x bekeken

NVV roept leden op tot actieve deelname

De leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) moeten zelf volop bijdragen aan hun eigen organisatie.

Ze moeten hun bestuur voeden en sturen en op zijn tijd zelf een steentje bijdragen in het besturen en lobbyen. Die oproep deed voorzitter Wyno Zwanenburg tijdens de bijeenkomst in Renswoude.

Het gevaar is aanwezig dat leden-varkenshouders achterover leunen, hun contributie betalen en denken dat het dan allemaal wel wordt geregeld door het bestuur. ”Die fout moeten we niet maken”, aldus Zwanenburg. Hij wees er verder op dat de NVV een platte organisatie is en blijft van en voor de leden.

Ondernemen doen we samen was het thema van de bijeenkomst. Varkenshouders kunnen volgens Zwanenburg veel meer zaken zelf bepalen dan ze denken. Ze moeten zich meer leidend en minder volgend opstellen. ”We laten anderen de voorwaarden bepalen. Op die manier lopen we als varkenshouders alle risico’s en blijft er heel weinig marge voor ons over.”

Pro-actief

De NVV had als gastspreker uitgenodigd Willem Bruil van het Wageningse Instituut voor agrarisch recht. Hij ging in op de manier waarop de agrarische sector omgaat met de wet- en regelgeving. Volgens de jurist zou de sector heel wat pro-actiever kunnen omgaan met alle regels die er op haar afkomen.

Bruil ging wat specifieker in op de perikelen rond de Natura 2000 wetgeving. De politiek wekt volgens hem steeds verkeerde verwachtingen door het idee te geven dat er toch nog wel wat mogelijk is op het gebied van ammoniakbelasting in de buurt van de Natura 2000-gebieden.

Volgens hem is echter al in jurisprudentie uit 2001 al duidelijk geworden dat uitbreiding van de ammoniakbelasting in principe niet mogelijk is. ”En dat blijkt ook steeds weer. Het toetsingskader ammoniak is afgeschoten en alle pogingen daarna om toch nog iets te doen lijden steeds schipbreuk.” Bruil ziet een mogelijke oplossing in het vrijwillig inleveren van de bestaande rechten tegen een schadevergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.