Home

Achtergrond 196 x bekeken

NAV verwacht lagere aardappelprijs voor oogst 2009

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond vreest een lage prijs voor de vrije aardappelen van de oogst van dit jaar. De prijs wordt gelijk aan die van de oogst van 2007 en 2008 of lager.

De NAV baseert de voorspelling op een analyse die de vakbond eerder heeft gemaakt van de aardappelmarkt in Noordwest-Europa. Daaruit bleek dat jaarlijks 20 miljoen ton aardappelen nodig zijn om aan de vraag te voldoen. In de jaren dat de productie hoger ligt, daalde de aardappelprijs.

De NAV verwacht dat ook dit jaar de productie de vraag overtreft. Volgens de NAV variëren de areaalprognoses van een krimp van 6.000 hectare tot een groei van 6.000 hectare in Noordwest-Europa. Daarmee komt het areaal uit tussen 486.000 en 498.000 hectare.

De aardappelen groeien goed, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "In de meeste landen is onder goede omstandigheden redelijk op tijd gepoot. Er is weinig reden te verwachten dat de productie aan de lage kant uitkomt."

Vrijwillige krimp

Van der Heide stelt dat telers in actie moeten komen om betere prijzen te maken. "De NAV streeft naar een vrijwillige krimp van het areaal. Daarnaast was er het initiatief van de NAV, LTO en VTA voor de oprichting van de Stichting Poolfonds Aardappelen."

De termijnmarkt noteert ruim 13 euro voor levering in april 2010. Volgens Van der Heide ligt de contractprijs bij levering in april 2010 rond de 12 euro. "De kans is groot dat de vrije prijs onder de contractprijs uitkomt. Telers kunnen een deel van de oogst nu al verkopen op de termijnmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.