Home

Achtergrond 1 reactie

NAK onderzoekt partijkeuring pootgoed

De keuringsdienst NAK start dit najaar een onderzoek naar een nieuw systeem voor de keuring van partijen pootaardappelen.

De NAK wil de partijkeuring efficiënter maken. De keuringsdienst zoekt pootgoedtelers die willen meewerken aan het onderzoek. Het nieuwe systeem van 'Keuring op maat' is ter sprake gekomen tijdens telersvergaderingen begin dit jaar. "In het onderzoek wordt de huidige opbouwkeuring vergeleken met een werkwijze waarbij alleen een basis- en een eindkeuring plaats vindt van de partij pootaardappelen", meldt de NAK. "Een systeem van een basis- en een eindkeuring resulteert gemiddeld in minder bedrijfsbezoeken en naar verwachting lagere keuringskosten."

De NAK reageert hiermee op signalen van telers die vinden dat de partijkeuring van pootgoed goedkoper kan. Naar aanleiding van de signalen heeft de NAK vorig jaar een studie uitgevoerd en die voorgelegd aan de telers op vergaderingen van dit voorjaar. Uit de studie bleek dat de NAK op de grotere pootgoedbedrijven efficiënter kan keuren dan gemiddeld. Volgens de NAK zien de telers dit voordeel niet terug in de huidige keuringstarieven. Ook bleek uit de studie dat een kostenbesparing vooral is te realiseren door minder bedrijfsbezoeken.
Daarom start de NAK dit najaar een onderzoek naar een keuringsmethode waarbij alleen een basis – en een eindkeuring wordt uitgevoerd bij de partijkeuring. "Dit systeem benadert het meest de huidige werkwijze, vooral op grote bedrijven met een grote sorteercapaciteit", stelt de NAK.

De adviesraad van de NAK en de vaste commissie voor pootaardappelen hebben hun voorkeur uitgesproken voor het onderzoek. Het onderzoek moet uitwijzen of de verwachte kostenbesparingen haalbaar zijn en of het nieuwe model uitvoerbaar is. Bovendien moet de nieuwe werkwijze dezelfde kwaliteitsgaranties bieden. Het onderzoek moet ook duidelijk maken of een nieuw tariefsysteem kan worden ingevoerd op basis van een tarief per bezoek, in plaats van het huidige tarief per ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme consumptieboer

    Het bekende gezegde is hier wel van toepassing: ` een kat op het spek binden`! Volgens mij bij iedere pootgoedboer een keurmeester is beter op z`n plaats. Ik zie de kwaliteit van het pootgoed nog steeds niet verbeteren, hier en daar wordt er flink `gerommeld`. De laatste jaren kregen de consumptieboeren de slechte poters, maar dit jaar vallen de pootgoedboeren zelf goed in de prijzen. Er zijn echt andere maatregelen nodig om deze sector gezond te maken, financieel zijn ze dan wel gezond, maar verder is deze sector flink ` ziek`.

Of registreer je om te kunnen reageren.