Home

Achtergrond

Mouwen opstropen voor het platteland

Stroop de mouwen op voor het landschap. Die boodschap gaf minister Gerda Verburg (LNV) gisteravond af in De Bilt.

Het is de bedoeling dat in 2020 de helft van de Nederlanders actief is in en rond het landschap. Nu is dat een kwart, aldus Verburg. Omringd door vertegenwoordigers van een veertigtal organisaties trapte ze in De Bilt af voor een drie jaar durende campagne die ervoor moet zorgen dat meer mensen actief worden bij het in stand houden van het landschap. Verburg doopte heteluchtballonnen die gedurende de campagne boven heel Nederland te zien zullen zijn. Ook treinreizigers krijgen te maken met deze actie, want bij 470 stations komen landschapsposters te hangen.

Recent onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV wijst uit dat de meeste mensen in principe wel willen helpen, maar de helft van hen weet niet hoe. De gisteren begonnen campagne van de ministeries van LNV en Vrom, provincies en andere organisaties moet daar een einde aan maken en heet dan ook niet voor niets Een mooier landschap, maak het mee.

Verburg vindt het motto een oproep om niet alleen van het landschap te genieten maar er ook mee aan de slag te gaan. Want: "een mooi landschap ontstaat niet vanzelf; je moet iets doen om het unieke karakter te behouden. Je moet er van kunnen blijven genieten, maar je moet er evengoed in kunnen wonen en werken. In de stad, rond de stad en op het platteland.''

Ze hoopt dat in 2011 veel meer Nederlanders zeggen: "ja, we kunnen met de buurt en de gemeente een houtwal aanleggen'' of: "ja, ik kan helpen hoogstamfruitbomen te onderhouden''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.