Home

Achtergrond

Mooi melkveebedrijf in Midden-Zweden

Zweden komt steeds meer in de belangstelling te staan bij Nederlanders. Het land is vooral in trek bij melkveehouders die op zoek zijn naar ruimte, maar ook bij jongeren die in Nederland geen boer kunnen worden.

Daar kunnen zij realiseren wat hier niet kan: een melkveebedrijf runnen met een beperkt eigen vermogen.

Nederlandse makelaars spelen in op deze vraag en gaan op zoek naar geschikte bedrijven. Een van hen is Roelof van den Berg van H.W. van den Berg Makelaardij uit IJsselmuiden. Hij is sinds 2001 actief in Zweden. Speciaal voor emigratie naar Zweden heeft hij, samen met Germ Wijnia Vastgoed, de firma Nova Farming opgezet.

De toenemende belangstelling voor Zweden is logisch, meent Van den Berg. De prijzen voor boerderijen zijn zeer aantrekkelijk, er zijn volop uitbreidingsmogelijkheden, minimale quotumkosten en een positieve houding van banken ten opzichte van Nederlandse boeren.

Via de vee-export, waarin Van den Berg ook werkzaam is, kwam hij al vroeg tot de ontdekking dat ze in Zweden beste koeien hebben. Vaak zijn het sterke koeien met een mooie productie. De gemiddelde productie van de 5.000 bij de melkcontrole aangesloten bedrijven was in 2008 9.162 kilo melk met 4,15 procent vet en 3,40 procent eiwit. "Ze hebben de hoogste productie per koe in Europa en de hoogste gezondheidsstatus ter wereld", zegt Van den Berg.

De melkproductie is mooi, maar het aantal Zweedse melkveehouders neemt hard af. Sinds 1999 is het aantal bedrijven gehalveerd. Begin dit jaar waren er nog 6.340 melkveehouders die samen goed waren voor een productie van 2,9 miljard kilo melk. De Zweden melken het nationale quotum dan ook lang niet vol. Daarnaast neemt het aantal boeren boven de 65 jaar toe. Inmiddels wordt 35 procent van de bedrijven gerund door boeren tussen de 55 en 65 jaar of ouder. Er is dus voldoende aanbod van bedrijven.

Roelof van den Berg is net terug uit Zweden waar hij de aankoop heeft geregeld van een melkveebedrijf voor een jong stel, dat in Nederland geen kans kreeg voor het opzetten van een eigen bedrijf. Nu gaan ze in Zweden zo’n 125 koeien melken. Op dit moment heeft hij een melkveebedrijf in Hälsingland in portefeuille. Hälsingland ligt ongeveer 250 kilometer ten noorden van Stockholm aan de oostkust van Zweden. De regio is net zo groot als eenderde van Nederland en telt circa 132.000 inwoners. De streek wordt gekenmerkt door een korter groeiseizoen, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door langere groeidagen en een permanente toeslag per kilo melk van de Zweedse overheid. Daardoor kwam de melkprijs in maart uit op in totaal ruim 28 cent per kilo.

Het melkveebedrijf is een modern, goed onderhouden bedrijf van ruim 100 hectare (eigendom) plus 80 hectare pachtland. De helft van de eigen grond is landbouwgrond, de andere helft is productiebos. De pachtgrond is allemaal landbouwgrond. De grond ligt rondom en in de directe omgeving van de boerderij.

De ligboxenstal is in 2000 gebouwd, heeft plaats voor 96 melkkoeien en heeft een automatische voerinstallatie. Het voer wordt opgeslagen in twee Harvester torensilo’s. In de stal staan vier krachtvoerboxen. De koeien worden gemolken in een 2 x 6 visgraat melkstal van DeLaval (2001).

De oude koeienstal wordt gebruikt voor de droge koeien en het drachtige jongvee. Daarnaast is er een hooischuur en machineberging. De laatste is gebouwd in 1991.

Bij de boerderij staan drie huizen. De woningen die niet nodig zijn voor eigen gebruik kunnen na renovatie heel goed verhuurd worden als vakantiewoningen. De omgeving leent zich goed voor toerisme. Het landschap met heuvels, bossen en kust is zeer gevarieerd.

Behalve de ruimte en mooie omgeving wordt de belangstelling van Nederlandse boeren aangewakkerd door de waardedaling van de Zweedse kroon. 31 december 2007 was 10 Zweedse kroon (SEK) €1,05920 waard. Nu is dat €0, 93. De vraagprijs voor deze boerderij is 9 miljoen Zweedse kroon ofwel circa 837.625 euro (koers 3 juni). Dat is inclusief vee, machines, inventaris en melkquotum van ongeveer 1,2 miljoen kilo.

Meer informatie:
Nova Farming i.o. Roelof van den Berg, 038 – 333 56 20 of 06 – 53 788 295 (www.novafarming.nl en www.bergmakelaardij)

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.