Home

Achtergrond 217 x bekeken 2 reacties

Monsanto treft schikking in met katoentelers

Het Amerikaanse agroconcern Monsanto heeft het voorstel voor een schikking met katoentelers in Colombia ingetrokken.

De reden is dat Conalgodon, de organisatie van katoentelers in Colombia, Monsanto voor de rechter wil dagen. Monsanto en de Colombiaanse katoentelers hebben een geschil over de kwaliteit van transgeen katoenzaad dat Monsanto heeft geleverd. De transgene katoen DP 164 bleek volgens de telers niet resistent tegen ziekten en tegen glyfosaat (Roundup), terwijl het dat wel had moeten zijn.

Conalgodon stelt dat 13 procent van de transgene katoen in het Noorden van Colombia schade heeft opgelopen. Het transgene zaad is drie keer zo duur als gewoon zaad. De schade wordt geraamd op 7 miljoen dollar (5 miljoen euro). Monsanto heeft de telers een schikking geboden van 600.000 dollar (428.000 euro). Conalgodon kan 40.000 dollar (29.000 euro) krijgen om telers te adviseren. De telers hebben het aanbod afgewezen.

Het aanbod voor de schikking wil niet zeggen dat Monsanto het eens is met de telers, stelt manager Jonathan Ramsay. "We willen de telers bijstaan. De oorzaak kan ook zijn dat ze niet de juiste teeltmaatregelen hebben genomen, zoals zaadontsmetting en op het juiste tijdstip het gewas spuiten. Ook klimatologische omstandigheden kunnen een rol spelen."

Monsanto heeft de schikking ingetrokken, zegt Ramsay. "Als Conalgodon naar de rechter gaat praten we daar verder. Dat spijt ons, want we willen dit liever in een directe dialoog met de telers oplossen. Rechtzaken kosten veel tijd."

Lees ook: Katoentelers verwijten Monsanto slecht katoenzaad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Patrick

    Wake Up Call nummer 177, voor diegenen die nog steeds slapen......

  • no-profile-image

    joost

    monsanto, is dat niet de nieuwe amerikaanse maffia

Of registreer je om te kunnen reageren.