Home

Achtergrond

Ministers helpen tulpenteelt

De teelt van tulpen en andere bloembollen is zeker tot 2015 gered.

De chemische stof metam-natrium, die nog onmisbaar is voor grondontsmetting, wordt tot die tijd niet verboden, zo stelden minister Gerda Verburg (Landbouw) en haar collega's uit andere EU-landen maandag bij EU-beraad.

Na 2015 moeten de telers wel een alternatief middel hebben gevonden dat minder schadelijk is, aldus de ministers. Een woordvoerster van Verburg noemde het besluit "goed nieuws''.

Eerder besloot het Europees Parlement al een reeks gewasbeschermingsmiddelen te behouden voor tulpentelers. De tulpenteelt kreeg toen kritiek omdat die meer pesticiden gebruikt dan veel andere teelten.

Bij het EU-beraad maandag stelden de ministers wel vier andere stoffen te willen verbieden. Die hebben weinig gevolgen voor Nederland. Ook besloten ze twee paraffine-oliën te behouden voor biologische teelten, die ook in Nederland van belang zijn. Het besluit valt formeel donderdag als hamerstuk bij EU-beraad van ministers van Milieu.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.