Home

Achtergrond 290 x bekeken 1 reactie

Minder rundvee in Braziliaans regenwoud

Zeventien Braziliaanse slachthuizen hebben besloten binnen vier jaar geen vlees meer te leveren van koeien die op illegale ontboste grond in de Amazone hebben gegraasd.

Door het besluit kan dit vlees op termijn worden geëxporteerd naar de EU en dus ook naar Nederland. De deelnemende slachthuizen zijn verbonden aan de Braziliaanse associatie van exporteurs. Ze slachten jaarlijks 17 miljoen runderen, 30 procent van al het Braziliaanse rundvlees.

Europa is de belangrijkste exportmarkt voor Brazilië, wereldwijd de grootste rundvleesexporteur. Nederland geeft jaarlijks het meest uit aan Braziliaans vlees, bijna 46 miljoen euro. Dat rundvlees komt dankzij eerder gemaakte afspraken al niet meer van koeien die illegaal in het regenwoud graasden.

Controlesysteem

Europa eiste al in januari 2008 betere sanitaire garanties en traceerbaarheid van de Braziliaanse koeien. Er kwam het controlesysteem 'SISBov', dat speciaal voor de Europese markt werd ontwikkeld.

Ondertussen hebben ook 35 Braziliaanse grote tussenhandelaren onder toenemende druk van de publieke opinie besloten om illegaal vlees uit de Amazone te boycotten. Drie grote supermarktketens zetten contracten met elf slachterijen stop omdat ze niet konden aantonen dat hun vlees niet uit de Amazone kwam.

Amazone

Ruim een derde van alle Braziliaanse koeien graast in de Amazone. Om ruimte te maken voor het vee wordt veel bos illegaal gekapt. Volgens natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace komt 80 procent van de ontbossing door de veehouderij. Daarom voerde de beweging ook een stevige campagne in Brazilië om de Amazone te beschermen.

De afgelopen jaren kozen steeds meer boeren ervoor om hun vee te laten grazen in het woud: tussen 2001 en 2006 groeide dit fenomeen met 74 procent. De boeren kappen de meest waardevolle bomen, steken de brand erin en zetten vervolgens vee neer op het gras. Het levert nauwelijks wat op, maar het kost de boeren ook niets. Controle op deze 'piraatrunderen' ontbreekt meestal.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De ontbossing vindt ook plaats door de zgn. landloze boeren die steeds van grond wordt verjaagd door grootgrondbezitters,die gesteund worden door de regering,het lijkt dat deze landloze boeren de boosdoeners zijn maar het zijn uiteidelijk de grootgrondbezitters die steeds weer de eigendomsrechten claimen van de ontboste grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.