Home

Achtergrond 289 x bekeken 4 reacties

Middernachtelijke schoten op EU-landbouw

Vlak voor de verkiezingen hield de Tweede Kamer een spoeddebat over inkomenssteun voor boeren.

Of de kiezers er vandaag veel aan gehad hebben betwijfel ik ernstig, maar daarvoor was wel het Kamerdebat over het EU-landbouwbeleid bedoeld dat vannacht plaats had. D66 had bedacht dat daarover voor de verkiezingen van het Europarlement nog een spoeddebat nodig was. Anders zouden de kiezers op donderdag maar besluiteloos in de stemhokjes staan, in de war gebracht door uitspraken van Wouter Bos over beëindiging van het landbouwbeleid. D66-Kamerlid Boris van der Ham achtte dat in tegenspraak met het beleid van het kabinet, dat het EU-landbouwbeleid wil handhaven. Niet dat D66 het daarmee eens is – hoe eerder het is ontmanteld, hoe beter – maar het zou de kiezers maar in verwarring brengen.
Bovendien leek de eenheid van het kabinetsbeleid in gevaar. Want minister Verburg (LNV) had zich in een interview in Boerderij scherp afgezet tegen Bos’ opvattingen. Door de overvolle Kameragenda werd het midden in de nacht alvorens de Kamerleden met minister Verburg in gesprek raakten. Ik vind het haast symbolisch: houdt de Tweede Kamer eens een debat over het Europees landbouwbeleid, dan gebeurt het op een tijdstip dat slechts weinigen het nog volgen.

‘Gekkenwerk’

,,Gekkenwerk”, volgens CDA-Kamerlid Atsma. Dat was natuurlijk ook zo, al deed hij wel zeer uitbundig aan het debat mee. Niet alleen omdat op dat uur geen potentiële kiezer nog een Kamerdebat volgt, maar ook omdat in een spoeddebat iedere deelnemer niet meer dan drie minuten spreektijd heeft. Net genoeg om een paar wilde en onbeargumenteerde beweringen te zoen, veel te weinig voor een grondig en serieus debat over zoiets ingewikkelds als de toekomst van het Europees landbouwbeleid.

Verontrustend

Maar toch uitvoerig genoeg voor een nieuwe en verontrustende bevestiging dat het EU-landbouwbeleid bij links he-le-maal heeft afgedaan. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en PvdD willen zo snel mogelijk af van de inkomensondersteuning, Wilders’ PVV trouwens ook.
In een drietal moties, waarover volgende week wordt gestemd, wordt die wens nog eens uitgesproken.

Niet van de wijs

CDA, SGP en ChristenUnie zijn de enigen die dat beleid nog steunen, hoewel ook deze fracties hervormingen nastreven, maar dan toch na 2013. Van de VVD weet ik het niet meer: de landbouwwoordvoerders zeggen van wel, het verkiezingsprogramma van niet.
Minister Verburg liet zich ook in de nachtelijke uren niet van de wijs brengen. Zij verdedigt het Europees landbouwbeleid en doet geen uitspraken over de toekomstige budgetten. ,,Eerst beleid, dan de euro’s.”

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  opruimen dat landbouwbeleid! lekker kopen op de wereldmarkt. een groot deel van de boeren in europa weg en straks weer lekker 30% van het inkomen besteden aan voedsel net zoals voor de komst van het landbouwbeleid. Dan zijn we er toch. De winsten gaan naar de grote partijen die diep kunnen gaan met de opbrengstprijzen. Is dit wat we in nederland willen?

  Alle bedrijven worden alleen maar groter zodat ze alleen nog maar overgenomen kunnen worden door nog kapitaal krachtigere partijen. Maak een beleid waarin kleinschaligheid gestimuleerd wordt zodat de voedselproductie in handen blijft van meerdere ondernemers. Dit betekent redelijke prijzen voor de producten in de winkel en behoud van de agrarische sector in nederland en europa. Zoek een goede middenweg en we zijn de komende jaren voorzien van een goed bord eten en niet afhankelijk van een hele grote partij die de winkelprijzen bepaalt.

 • no-profile-image

  vos

  Lekker stiekem die middernachtelijkeschoten, in het achterkamertje. De bbq staat klaar, alleen wouter nog.............maar vergeet hem wel expres per ongeluk op tijd eraf te halen

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een ding wordt volgens mij pijnlijk duidelijk door deze discussies: er is een groot verschil tussen de verwachtingen van de landbouw en de rest van de maatschappij ten aanzien van het beleid na 2014. De landbouw gaat er tot nu toe steeds (bijna stilzwijgend, in ieder geval vanzelfsprekend) van uit dat de inkomenstoeslagen tot in lengte van jaren zal doorgaan. De rest van de samenleving gaat er juist van uit dat ze hooguit tot 2014 doorgaan en dat het dan lang genoeg moet zijn geweest. De politiek is in deze slechts een spreekbuis van de maatschappij. Het heeft dus geen zin om alleen de politiek de schuld te geven.

 • no-profile-image

  Han

  Zou de politiek zich bewust zijn van de gevolgen van het afschaffen van het landbouwbeleid zoals nu gevoerd?
  Ik zie de koppen in de dagbladen; Massa ontslagen in Brussel en bij LNV, ambtenaren belast met landbouw subsidie regelgeving OVERBODIG". Als het beleid daadwerkelijk boerenland in burgerhand heeft gebracht (natuur ontwikkelaar nog enige koper) de volgende kop; "Voedsel prijzen rijzen de pan uit of schappen leeg, toestanden uit sovjet tijd.
  Als de politiek nu eens begint met de hele controlerende kliek te minimaliseren en de boeren gewoon hun prijs ondersteuning geven, besparen ze vele miljarden aan salarissen. De burger zal deze tegemoetkoming aan de boeren moeten zien als een collectieve VERZEKERING voor een stabiele voedsel voorziening tegen een stabiele prijs en een leefbaar platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.