Home

Achtergrond 25 reacties

Merkel stelt tijdelijke verlaging melkquota voor

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil flexibeler omgaan met de melkquota.

Tijdens de Europese top donderdag en vrijdag in Brussel wil zij voorstellen het melkquotum tijdelijk te verlagen. Merkel wil echter geen streep zetten door het eerdere besluit om de melkquota in 2015 af te schaffen.

Melkveehouders uit tal van Europese landen demonstreren donderdag en vrijdag in Brussel bij de EU-top. Ze eisen dat de EU de melkproductie terugbrengt.

Afgelopen dagen kwamen vanuit alle richting boeren op de trekker naar de Europese hoofdstad. "We komen niet voor geld, maar voor een ander systeem", zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board.

De stoet trekkers die vanuit Polen door Duitsland en Nederland naar België is gereden, rijdt morgen vanuit het Belgische Holsbeek de laatste 30 kilometer naar de Europese hoofdstad. Om elf uur beginnen de honderden trekkers een optocht door Brussel. Om drie uur ’s middags verzamelen de veehouders zich bij het hoofdkwartier van de Raad van de Europese Unie om te demonstreren voor een betere melkprijs.Verschillende veehouders hebben aangegeven pas uit Brussel weg te gaan als een oplossing is gevonden. Belgische varkenshouders sluiten zich aan bij de protesten tegen de malaise in de landbouw.

De Nederlandse regering en LTO Nederland zien niets in flexibeler melkquota. Landbouwminister Gerda Verburg stelde in april nog dat de verwachtingen voor de sector op middellange en lange termijn best goed zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric Bals

  Pfffff eindelijk is er iemand met een gezond boerenverstand. Hoop dat er meer regeringsleiders het voorbeeld zullen volgen.
  Afstemming van het aanbod op de vraag dat is de werkelijke oplossing.
  Niet veel voor weinig maar minder voor meer daar draait het om.
  Hoop dat Merkel met de tijd gaat inzien dat de melkquotering ook in de benen moet blijven

 • no-profile-image

  fryske boer

  qutom afschaven vandaag die sufferds met hun traktors in Brussel beseffen niet hoe dom ze bezig zijn.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Met een tijdelijke verlaging worden alleen landen getroffen die het quotum nu nog volmelken zoals NL, het buitenland lacht in z'n vuistje. De melkprijs gaat hier echt niet van omhoog, quotumprijs wel..

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Misschien handelt hij in quotum

 • no-profile-image

  brabander

  hebben jullie ook gelzen wat ze in NZ voor melkprijs beuren?
  Ja? nou 17,- eurocent/kg. en....... daar hebben ze geen quotumkosten, daar produceren ze gewoon voor wereldmarkt. Laten we hier aub morgenvroeg de melkquotering afschaffen. als je naar de ontwikkeling op de spotmarkt kijkt, kun m.i. beter zonder mq kosten melken. Jongens, wat een tobberij hier met dat gekke mq met een notering van 17euro/kg vet. Oh, Oh wat voelen wij ons hier toch ondernemer.

 • no-profile-image

  huub

  inderdaad, "best goed", wat is best goed? 26 cent? is toch al 5 cent meer dan dat wat we nu krijgen..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een met Pietet, Ans en Pommetje. We laten ons een rad voor de ogen draaien. Resultaat; minder productie, stijgende quotumprijzen en géén stijging van de melkprijs. Het tegenovergestelde moet gebeuren. Per direct afschaffen quotering zodat de psychologische grens van "volmelken" wegvalt. Het zou me niets verbazen dat het per direct afschaffen van de quotering uiteindelijk zal leiden tot minder europese productie in plaats van meer.

 • no-profile-image

  ajalbers@open.net

  Hoe kun je nu voor afschaffing van het quotum zijn, een zachte landing nastreven en nu eerst nog het quotum verlagen. Ik zeg direct afschaffen, de prijs is nu al aardig richting de wereldmarktprijs gedaald. Zonder quotumkosten en wat meer melken kunnen we denk ik minstens zoveel verdienen. Het behoud van quotum, en ook een verlaging nu, zorgt er alleen voor dat bedrijven zonder toekomst in de been gehouden worden en dat de bedrijven met toekomst veel moeten blijven uitgeven, wat uiteindelijk uit de sector verdwijnt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  VD Zanden, of het quotum is van zijn vrouw of zijn vrouw heeft een groot quotum. Dat verklaard dan wel weer de kapotte rug!!!! Bovendien schreef hij over "onze"vrouw, dat is helemaal verdacht.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat zijn sommige mensen hier ongelooflijk dom, melken voor 30 cent of minder is de doodsteek voor de sector.

  Telkens maar weer van die reacties dat protesteren geen zin heeft, dat we maar lekken door moeten gaan tegen beter weten in, quotum moet er maar gauw af dan kunnen we mooi onze ruggen slopen en onze vrouw vaarwel zeggen.... Tsjonge jonge ik verbaas me er nog elke dag over. Ik ben zelf niet een kleine boer en per VAK heb ik meer melk dan gemiddeld maar groot, groter grootst is een doodlopende weg en zeker met dit soort melkopbrengsten. Er is al niet voor niets heel veel over geschreven dat dit soort lui "oncollegiaal" zijn. Diep in hun hart weten ze wel dat ze bij 21 cent grote verliezen maken. Het geld raakt een keer op en geloof mij maar, In Duitsland weten de boeren dat maar al te goed. Als jullie eens wisten wat er (zonder ingrijpen in deze overspannen markt) nog te wachten staat dan krijgen jullie gegarandeerd een hartstilstand. Komt nog eens bij dat sommige journalisten en andere mensen die lulverhalen van jullie voor zoete koek slikken en dat vervolgens publiceren, jullie zijn echt lekker bezig.

  Ik hoop voor jullie dat RFC, DOC en andere fabrieken een speciale regeling maakt zodat jullie melk apart opgehaald wordt en jullie keurig 21-25 cent uitbetaald krijgen. Ik ben, samen met 95% van de Nederlandse en alle Duitse veehouders benieuwd hoe jullie dan piepen!!

 • no-profile-image

  tubbhub

  Duitsland komt er keer op keer boervriendelijker vanaf. Of het nu om deze flexibele quotering gaat of om subsidies op nieuwbouw of weidegang; de regering daar zet er echt wat tegenover. Hier is dat niet zo.

 • no-profile-image

  Ans

  grappig, wat is boerenverstand? Denk je niet dt als wij minder gaan leveren het niet opgevukd wordt door b.v. Amerika. Volgens het princioe de een zijn dood de ander zijn brood. Kunnen we niet zorgen door een burgerinitiatief dat we werkelijk krijgen voor wat ons toekomt. Het is van de zotte dat het in de winkel niet goedkoper wordt en dat wij minder krijgen. Laten ze een gaan kijken waar het blijft hangen. In ieder geval niet bij de boer.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het quotum gelijk afschaffen deze week. Dan moeten we misschien 3 maand langer door de zure appel bijten, maar dan krijgen we in 2015 niet weer een melkprijsdip, omdat het quotum dan afgeschaft wordt.

 • no-profile-image

  Zonnig

  In Nederland is de melkprijs laag, want we produceren teveel. In Frankrijk is de melkprijs laag, want daar melken ze ver onder het quotum. In Litouwen is de melkprijs laag vanwege de crisis, In Italië is de melkprijs laag want ze betalen geen superheffing. In Amerika is de melkprijs laag want ze slachten koeien. In Duitsland is de melkprijs laag, want..............

 • no-profile-image

  boer martien

  heel goed angela, zeer dapper. helaas durven heel veel amtenaren hun fouten niet toe te geven, bang als ze zijn een schadeclaim aan hun broek te krijgen en vervolgens misschien hun very good betaalde baan te verliezen. de benzineprijs stijgt wel, maar de olieboeren produceren ook minder. simpel en doel treffend.

 • no-profile-image

  Pietet

  Dit treft alleen de Nederlandse boeren omdat andere landen al ver onder het quotum melken. Mooie judaskus van onze Duitse vriendin.

 • no-profile-image

  boer

  Quotum eraf??
  Ik denk niet dat het een goede zaak is.
  De Nederlandse melkveehouder is er namelijk erg van overtuigd dat meer liters melk afleveren resulteerd in een hoger inkomen. Dit resulteerd erin dat in het geval het quotum er niet meer zal zijn ze zo creatief zijn (mestwetgeving etc.) dat er binnen 1 a 2 jaar zo 15 % meer gemolken word.
  Effect:

  waarschijnlijk dezelfde lage melkprijs

  veehouder die nog meer uren moet maken om het bedrijf rond te zetten

  relaties naar de knoppen

  werkplezier wat verdwijnt

  oplopende grondprijzen

  We kunnen in dit dure land met een breed scala aan regels nooit jaren melken voor prijzen onder de 0,30 cent!

  Dit zit er wel aan te komen want het lijkt erop dat het meer nooit vol is voor de Nederlandse boer.
  dit blijkt nu wel: uiterst lage melkprijs ontvangen en terwijl we geld achter elke liter melk aansteken toch weer boven het landelijk quotum melken
  Flink selecteren tussen de koeien en verleasen van melk is misschien economisch gezien wel een betere optie.
  En heeft waarschijnlijk een sneller herstel van de melkprijs tot gevolg!

 • no-profile-image

  geen koude

  Goed idee, het quotum wat verlagen! Ui t de reacties blijkt al wel dat sommigen daar niet blij mee zijn, omdat ze het liefst vandaag de productie nog willen verdubbelen, de markt nog verder willen verzieken en daarmee de koude sanering willen bespoedigen! Ikke Ikke, en de rest kan stikken!! Hopelijk kijkt de politiek naar het belang van alle boeren en niet naar diegenen die de stal veel te groot hebben gemaakt!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder kollumerland, Quotum weg, de rug kapot en de vrouw ook weg??? Leg eens uit hoe dat zit???

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Paul , De andere sectoren doen het allemaal zonder Quotum en als ik boer zoekt vrouw zie dan is het overgrote deel melkveehouder dus aan het Quotum daar ligt het niet aan

 • no-profile-image

  gert

  Wat een geruststelling van Verburg,op middellange en lange termijn komt het allemaal wel goed !!!

 • no-profile-image

  pommetje

  ik ben het voor 100% eens met ans. als wij inleveren, melkt een ander het er wel bij. het is beter dat we met z'n allen naar de super markt bobos gaan. die maken de prijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Quotum omhoog, quotum omlaag maakt voor de handel niets uit. Met een nauwkeurigheid van 1 tot 2 procent weten ze precies wat het productievolume in Europa is, of wordt. Het vermadelijde quotum geeft voor de melkveehouderij hetzelfde effect als de (verplichte) meitelling voor de prijsvorming in akker en tuinbouw. Vóóraf weet de handel al wat in de markt komt. Wat doe je dan als handel? Je steekt de koppen bij elkaar en verdeelt het volume. Dit zijn welliswaar geen prijsafspraken, maar het effect is hetzelfde. Moraal van het verhaal; je krijgt nooit een eerlijk spel als eenzijdig in de kaarten gekeken mag worden. De verliezer staat bij voorbaat vast.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk, de voorstanders van quotumafschaffing laten gelukkig van zich horen. Anderen doe dit ook massaal dit geluid moet ook in Den Haag komen.
  Deze lage melkprijs is nu rot maar voor de langere termijn een zegen. De sector wordt nu goed gesaneerd. Ddb heeft het helemaal mis

 • no-profile-image

  ans

  Is het niet zo dat als we het qoutum behouden de ouderen financieel ondersteunen, wij alsnog steeds weinig verdienen. Let wel op de spotmarkt stijgt weer en DDB die nu in actie komt gaat met de eer strijken.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.