Home

Achtergrond 508 x bekeken 16 reacties

Melkveesector krimpt hard

De afname van het aantal melkveebedrijven kan wel eens veel harder gaan dan verwacht.

Volgens Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van Rabobank Nederland, is het niet ondenkbaar dat het aantal melkveehouders de komende vijf jaar halveert van 20.000 tot 10.000. Over tien jaar is het aantal zeker gehalveerd, aldus Thus vandaag op een bijeenkomst in Utrecht.

Ook ABN Amro zei onlangs al een versnelde uitstroom van melkveehouders te verwachten door de slechte marktsituatie van dit moment. De bank waagde zich echter niet aan een voorspelling van het aantal bedrijven dat dreigt te verdwijnen. Instituut LEI voorspelde recent een halvering van de sector in 2020. De Rabobank houdt er rekening mee dat dit veel sneller gaat en de sector in vijf jaar kan zijn gehalveerd.

Behalve een toename van het aantal stoppers verwacht de bank dat de melkplas de komende vijf jaar groeit. Als de melkprijzen slecht blijven, wordt de sector gedwongen tot schaalvergroting, aldus Thus. Een kleinere sector is volgens Thus niet per definitie slecht, aangezien een fors aantal nu nog hobbymatig dieren houdt. Daar komt bij dat schaalvergroting in landen als Brazilië de Nederlandse sector dwingt tot een antwoord. Thus constateert dat de slechte melkprijs ondernemers in moeilijkheden brengt, maar dat er toch flink wordt geïnvesteerd in stallen, dieren en melkquotum.

Glastuinbouw

Behalve op de melkveesector, scheen de Rabobank vandaag haar licht op de glastuinbouw. Volgens Dirk Duijzer, directeur Food & Agri, kan meer dan driekwart van de glastuinbouwbedrijven niet volledig aan de financiële verplichtingen voldoen.

"We hebben nog nooit zo breed in de glastuinbouw problemen gezien." Deels komt de situatie door de economische crisis, maar de situatie is volgens Duijzer ook deels structureel van aard. "De detailhandel blijft Europees gezien de krachten bundelen en het antwoord vanuit de primaire sector is zwak. Men is duidelijk niet opgewassen tegen dit geweld." Tuinders moeten volgens hem een voorbeeld nemen aan FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  En iedereen denkt natuurlijk dat de buurman als eerste stopt.

 • no-profile-image

  Leen

  Melkvee wordt louter hobbymatig gehouden! Bij deze melkprijzen kun je de melkveehouderij toch geen commerciële bedrijfstak noemen. Evengoed triest genoeg, maar de rest van agrarisch nederland volgt vanzelf.

 • no-profile-image

  sjaak

  De glazenbolkijkers van de rabo hopen maar 1 ding: investeren om bij de overblijvers te horen!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Als directeur Duijzer constateerd dat de detailhandel haar krachten blijft bundelen wil ik van hem wel eens horen waar de grens ligt voor de Rabobank om bij Neelie Kroes aan de bel te trekken. Anders gezegd : hoeveel krediet heeft de ondernemer nog open???

 • no-profile-image

  J van Maanen

  " Een voorbeeld nemen aan RFC..."
  Ja ja, de vuist van deze cooperatie is nu eindelijk groot genoeg, tenminste dat is wat we voor de fusie moesten geloven. Met een fusie zou deze club tegen de marktmarkt van de retail zijn opgewassen. Wassen wel ja, een wassen neus!! Zelfs de tweede kamer snapt er geen snars van, hoe bestaat het dat boeren melk leveren aan hun eigen cooperatie, van voor en door boeren, en daar de helft van de kostprijs voor ontvangen?!!?! Siem jan gooide het toen op de mededingingsautoriteiten, die beschermen retail te goed, melkfabrieken te slecht.... Hoe het ook zij, RFC is een voorbeeld voor niemand, gefuseerd om drogredenen, fusievoordelen bla bla, investeren in het buitenland, en in de toekomst gaan we er veeeel mee verdienen. Helaas word de toekomst telkens voor ons uitgeschoven...
  LTO, Rabo, RFC allemaal één pot nat, de ene hand wast de andere, broekzak vestzak, smerige vriendjes politiek.... droevig, maar nog droeviger is dat boeren, melkveehouders het nog elke dag toelaten, melk blijven leveren, nog méér zelfs.... we moeten immers met zn allen wel hard genoeg blijven werken, om er zeker van te zijn dat we geen flikker verdienen...

 • no-profile-image

  Jan

  Ik snap er niets meer van. Mooie Maasluiterwaarden van allerbeste kwaliteit wordt ontvreemd van de landbouw en bevolkt met Galoways en ander uitheems vee. Het landschap vervuilt met distel en brandnetels tot een ,meter of meer hoog of in het gunstigste geval worden de vlakste stukken gehooid. Enkele maanden geleden werd het vlees van deze runderen door gerenommeerde restaurants aangeboden. Ik vond het rood- en zwartbont vee tenmiste nog mooi in de wei ipv die dreigende zwarte beesten

 • no-profile-image

  Amerikaboer

  De rabobank: Houd bij lange termijninvesteringen een melkprijs aan van 33 cent. Nu ineens het tegenovergestelde gaan beweren. Laat je niet gek maken

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Denk helemaal niet dat de buurman als eerste stopt, weet wel zeker dat hij niet als eerste stopt. Wie gestopt is kan niet meer stoppen zonder eerst opnieuw te beginnen, maar dat doet de buurman niet weer. Aldus de laatste melkveehouder aan de weg

 • no-profile-image

  k.schaapman

  mijn courant meld vanmorgen dat er
  rechters zijn die met een slok op achter
  het stuur zitten,endeelnemen aan het
  verkeer,het ware beter dat deze hoge
  heren wat meer melk gingen drinken.
  veehouder K.S.te R. DR.

 • no-profile-image

  In de mond met die

  Dan maar over op een andere produktiewijze. Wat heeft de biologische melkveehouderij nog in petto voor de boer die niet wil stoppen.
  Je verkoopt een deel van het melkquotum en schakelt dan om.
  Je kruist de HF met Fleckvieh en je hebt geen uierontsteking meer.
  Je maakt van de wei een mooi bloemetjesparadijs met witte en rode klaver en voederwikke.
  Het levensplezier neemt toe, want je spuit geen chemische rommel, zaait geen kunstmest. Kosten nemen drastisch af. Maar ook opbrengsten nemen af.
  Wellicht geen investering in gebouwen, uitbreiding e.a. Financiering kan zakken?

 • no-profile-image

  gert

  De helft van de melkveehouders is boven de 50 jaar en velen hebben geen opvolger,dus deze verwachtingen kloppen wel ongeveer

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  word de melkprijs nu ook hoger.
  ik heb nu echt moeite om het betaald te krijgen.

 • no-profile-image

  RFC

  Gisteravond stond de melkafrekening mei 2009 op het melkweb van Royal FC.
  Ik sluit me aan bij die kas-tuinder hieronder. Als melkprijs van RFC het resultaat is die door Rabo geroemde krachtenbundeling, is het een heel slecht voorbeeld. Trouwens onze voormalige LTO voorman en thans Rabo voorman (Food en agri)dhr Dirk Duizer roept op zijn beurt weer dat we niet moeten zeuren. Weet misschien iemand hoe hoog het salaris van Dirk is ? Hoe zou die vent reageren als zijn inkomsten bij rabo op dezelfde wijze bergafwaarts zou gaan als bij ons? Wie krijgt er geen onbehaaglijk gevoel bij dit alles? Rare wereld.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is simpel, als de kosten stijgen en de melkprijs zakt, is het einde oefening in Nederland. Dan gaan alle aanverwante bedrijven en de werknemers mee! Het platteland wordt dan onkruidland! En dan maar roepen, duurzaam produceren. De Rabo moet wel even oppassen met wat ze roept. Frieslandfoods/Campina is zeker geen voorbeeld hoe het moet. Het vertrouwen moeten ze nog zien te krijgen. Maar de melkveehouders ontvangen een veel te lage prijs, ze halen de kostprijs bij lange niet.

 • no-profile-image

  kas

  Ik citeer even: De glastuinbouw moet een voorbeeld nemen aan RFC......Rabobank weet kennelijk niet waarover ze praat, want ik zie de prijzen van RFC ook alleen maar een dalende lijn vertonen. Het klopt dat wij ons moeten bundelen tegen de multinationals, maar zo'n vergelijking slaat natuurlijk nergens op!

 • no-profile-image

  J. Pieters

  Leen heeft gelijk. melkvee houden kan in Nederland alleen als de boer het bedrijf voor een appel en een ei van zijn ouders overneemt en heel zijn leven inkomenssteun krijgt. De melkveehouderij is geen economische activiteit.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.