Home

Achtergrond 33 reacties

Melkveehouders op trekker richting Brussel

Zo'n 300 melkveehouders rijden vanuit Nederland op de trekker naar Brussel om te demonstreren voor een betere melkprijs.

Ook vanuit Duitsland, Luxemburg en Frankrijk komen melkveehouders naar de Europese hoofdstad waar donderdag en vrijdag de Europese regeringsleiders bij elkaar komen. De melkveehouders willen dat het quotum direct met 5 procent wordt ingekrompen en pleiten voor de invoering van een flexibel melkquotum.

De snelheid waarmee vandaag wordt gereden valt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board wat tegen. "De politie rijdt voorop in de stoet met een snelheid van zo’n 15 kilometer per uur", vertelt ze "We hebben gevraagd of het wat harder kan, maar tot nu toe zonder resultaat." De geplande aankomsttijd lag vanmiddag op 2 uur 's nachts. De melkveehouders verzamelen zich in Holsbeek niet ver van de Europese hoofdstad om morgen in optocht naar Brussel te rijden.

Volgens Joke Visser van de DDB reageert het publiek positief op de lange stoet trekkers. "Diverse veehouders rijden uit sympathie een deel van de tocht mee. Vanwege het melken kunnen ze helaas niet mee naar Brussel." Ook burgers reageren volgens Visser positief. "Steeds meer mensen lijken te beseffen dat er zonder melkveehouders ook geen plattelandontwikkeling meer is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Matthijs

  Helemaal mee eens R. Meindertsma. @ Ja Toch, hoe kun je zoiets zeggen, dan ben je extreem lijdzaam bezig. Als iets fout zit, in dit geval dat de negatieve gevolgen van een overaanbod in de markt aan melk door zowel politiek als de zuivelindustrie wordt geaccepteerd, dan moet dat worden aangepakt. De varkenshouders zijn juist een voorbeeld van hoe het niet moet. Zij laten zich gebruiken door een ieder die wel aan hun product verdient en zelf verdienen ze dan erg weinig, daar moet je geen voorbeeld aan willen nemen. Ik heb respect voor de DDB dat zij zich zo actief voor alle melkveehouders inzetten. Vergeet niet dat zij een gezonde sector nastreven wat ook ten goede komt aan melkveehouders die het niet met de DDB eens zijn... Boeren moeten zich niet in de luren laten leggen door het neo-liberale denken wat bij veel europolitici heerst en vaak ook in de zuivel. Het is voor de invoering van het quotum al gebleken dat een compleet vrije markt in de landbouw niet werkt. Voor de boeren die daar wel in mee willen gaan loont het wellicht eens een paar minuten per dag uit te trekken om na te denken over waarop zij die keuze voor de vrije markt nou eigenlijk baseren...

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  beste melkveehouders. Begrijpen jullie niet dat je met deze actie niets bereikt! Alleen het rubber van je nieuwe trekkerband slijt nu eindelijk eens wat. Als ik hier op internet de Nederlandse kranten lees zie ik geen enkel artikel over jullie "reis" Leer eens te leven met lagere/wisselende prijzen zonder altijd de hand op tehouden. Doen wij akkerbouwers al jaren !! Ga rekenen en melken ipv boe te roepen

 • no-profile-image

  Wanhopige boerin

  Heeft er wel eens iemand aan gedacht dat juist de overheid de melkprijzen laag wil houden? In 2014 verdwijnt de melkquotum. Als de melkprijzen laag zijn (en worden gehouden) wil niemand de aankomende tijd meer melkquotum kopen daardoor is die tegen 2014 echt niets meer waard (2% melkquotum kreeg iedereen erbij, afgelopen jaar. Wat is het gevolg denken jullie??)
  Geen boer die tegen die tijd gaat schreeuwen dat het kapitaalonteigening is (dat werd in wel gedaan toen erover werd gesproken dat in 2000 de melkquotum zou verdwijnen weten jullie dat nog?) dat scheelt weer in de vergoedingen die de overheid dan eigenlijk zou moeten uitkeren. De kleine boeren zijn dan gedwongen gestopt. En dat is nu precies de bedoeling!

  Ik denk daarom dat het weinig zin heeft om in Brussel te gaan demonstreren.

  Het valt me op dat er veel egoïstische reacties zijn, zie ook het andere bericht "DDB boeren met trekkers naar Brussel".

  Ja, wij zijn een van de boeren die het niet redden als dit zo doorgaat. Mijn man werkt 18 uur per dag, al jaren lang, dag in dag uit, geen dag tussendoor vrij. Vakantie? nooit gehad. Extra mankracht in dienst nemen kunnen we ons niet veroorloven en nee, we hebben geen nieuwe grote trekker. We hebben alles al meegemaakt: onteigening, verhuizing, MKZ, emigratie, blauwtong en de gevolgen daarvan. Eindelijk krabbelen we eruit dachten we. En dan nu dit met de melkprijzen. De banken hier doen niet veel voor je.

  Toch wil mijn man niets anders. Het zit in zijn bloed, het is zijn leven. En daar heb ik diep respect voor.

  En ik heb diep respect voor de mensen die gaan demonstreren, wij zijn niet in staat om mee te doen. Als ik dan die reacties lees van mensen die er eigenlijk niets van weten of die het zelf goed hebben.....

 • no-profile-image

  bertus

  t,is armoe troef in alle argrarische sectoren en een dure hobby ver worden,de vrouw werkt buitenshuis en de boer moet bijklussen als zzper anders is er geen brood op de plank,koude sanering zit er aan tekomen, veel sterkte toegewenst.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jac, als ik tientallen jaren voor te weinig moest werken was ik allang gestopt als ondernemer. Zo onnozel zou ik niet zijn geweest om je maar even met je eigen woorden om je oren te slaan. Verder laat ik het erbij.

 • no-profile-image

  ja

  Je schiet er toch niks mee op? Je bent ondernemer en hebt te accepteren dat het slechter is. Tijd dat het aanbod weer in evenwicht komt met de vraag. Varkensboeren verdienen al jaren niks, maar ik heb nog geen varken gezien in Brussel. Daar moeten de veeboeren van leren, het is gewoon niet anders.........

 • no-profile-image

  Jac

  Hallo melkveehouder en boerinnen die op mijn stukje gereageerd hebben,

  ten eerste melkveehouder: als werken onder de kostprijs onnozel gevonden zou worden door velen dan waren er een stuk minder boeren en tuinders in de wereld. Als jij wel je kostprijs verdient wat loop je dan te zeuren in Brussel. Ik neem aan dat ik niet de enige ben die niet alle uren en dergelijke volledig betaald krijgt dus onder de kostprijs werkt.....
  Boerin uit Duitsland waarvan de man 18 uur werkt, dit vindt ik eigen keuze zeker omdat u ook schrijft dat u bent onteigend. Bij onteigening wordt je schadeloos gesteld en bijna iedereen gaat er door op voor uit, dus blijkbaar niet goed opgelet. Dat gezeur van nooit op vakantie kunnen en 18 uur werken is een keuze geen verplichting.
  Gelderse boerin:
  ik weet hoe de wereld in mekaar zit, de multinationals hebben ons ook in de tang ook met hulp van Nelie, maar de opmerking dat de reden van de slechte prijzen in de fruitteelt, groenteteelt, varkens en kippen is dat we te weinig protesteren is toch wel de domste opmerking die ik gelezen heb op dit forum. Kom niet af met Frankrijk dat daar alles beter is door demonstraties, Mijn broer werkt daar en het is op het platteland een achtergesteld land met arme mensen en een overhead waar het hele land aan betaald en kapot aan gaat.

 • no-profile-image

  R Meindertsma

  Je bent volgens mij pas ondernemer als je ten eerste voor jezelf op durft te komen en ten tweede als er geld is om te ondernemen.
  En wat de varkensboeren betreft, die hebben ook gewoon een soort ddb nodig.
  conclusie: wees nou eens blij met de boeren die wel voor hun inkomen op durven te komen en dat ze niet allemaal in een hoekje kruipen en zeggen..Tsja..het is niet anders...(boeren zonder karakter

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Prijsvorming wordt voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod, vlak echter de inkoopmacht van de te groot geworden afnemers niet uit. In eerdere comments heb ik hier al aan gerefereerd. Wil men door minder aanbod de prijs laten stijgen zal er een echte tekortmarkt moeten worden gecreeerd. Bij een "vlakke markt" zal de prijsdruk van de afnemers onverminderd voortgezet worden. Men spreekt nl over zulke grote volumes dat producenten de afnemer niet snel kunnen missen. Zie de relatie VION en AH. Producenten en verwerkers hebben die afzet in grote volumes nodig om de toko rendabel te laten draaien. In Nederland is er bv een lage kostprijs in de varkensbusiness en toch kan VION geen prijs bedingen die producenten nodig hebben.

 • no-profile-image

  Tjeerd

  Een heel goeie actie, de boeren die daar zijn die zijn er voor ons allemaal! Niks doen= deze melkprijzen accepteren.

  De mensen die hier reacties plaatsen over dat het meevalt en dat we niet moeten zeuren hebben thuis geen melkveebedrijf of ze zijn gewoon zo verschrikkelijk onnozel. Als ze zo willen heb ik nog wel een mooi voorstel voor ze, de fabriek betaalt 95% van de boeren die melk leveren een eerlijke melkprijs en die 5% zeurkousen die te bang waren om actie te voeren 20 a 25 cent. Zo houden ze de fabriek en ons te vriend. Ze konden er toch zo goed mee leven 20 cent en zagen niks in acties?! Ik ben benieuwd hoe ze dan piepen

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Beste veehouders. Ik ben al oud aan het worden, maar ik herriner me nog de boeren demonstraties die we als akkerbouwers in de jaren 70 hadden, er is toen in Brussles zelf een dode gevallen. Maar heeft het wat voor de akkerbouwers opgeleverd NIETS. Daarom/daarna zijn veel akkerbouwers "gevlucht" Het doet me deugt te lezen dat er ook nog veehouders in Nederland zijn die wel kunnen rekenen en niet zo nodig hoeven te demonstreren. Het is een feit jullie hebben jaren Brussel kunnen "melken" nu het minder gaat, en je naar een normale wereldmarkt prijsstelling gaat moeten je eens gaan nadenken over kosten !!! Kun je dit niet geef ruimte aan de veehouders/ondernemers die dat wel kunnen

 • no-profile-image

  leon waaier

  Tja vorig jaar land kopen voor prijzen waar van je wist dat het je kostprijs opdrijft, en nu klagen. Leg het maar eens uit aan een ondernemer in een andere sector.
  Maar ja we gaan gewoon door met onverantwoorde prijzen. Nou ik niet, maar verdien dan ook nog steeds geld met melken.

 • no-profile-image

  Janneke

  Alle neuzen dezelfde kant op, inderdaad, dat is zeer nodig! Maar dat kan alleen als we een sterke koepel hebben die eist dat de marges van supermarkten, handelaren en verwerkers (= ook cooperaties) in de keten onder de loep worden genomen. Maar helaas lijkt (Z)LTO er juist belang bij te hebben om de producten zo goedkoop mogelijk in de schappen te krijgen...........Hoezo belangenverstrengeling? Uiteindelijk kies ik voor de NMV, omdat die alleen het belang van de melkveehouder dient.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Volgens mij is boer klaas gewoon joost peize, die dit weekeinde verkeerde paddo's heeft gehad, en nu met zijn volgende identiteitscrisis overhoop ligt

 • no-profile-image

  ja

  Ik zeg ook niet dat ze op alle vlakken van de varkensboeren kunnen leren, maar deze lopen in ieder geval niet na 2 a 3 maand van slechte prijzen al te klagen. Ik vind dat je als ondernemer daar geen recht toe hebt.

  De trend is toch dat markten vrij en open worden en denk niet dat deze ontwikkeling te stoppen is. De Europese Unie zal wel zelfvoorzienend willen blijven maar voor de rest word de markt vrij lijkt me. En als je dan niet met deze prijzen kunt omgaan kun je beter voor een baas aan het werk gaan. Het is niet anders.

 • no-profile-image

  Jac

  Zie je wel dat die koeienboeren niets te doen hebben, groente en fruittelers die al tientallen jaren gemiddeld veel te weinig krijgen voor hun produkten hebben geen tijd om te gaan spelen in Brussel.
  Dat de prijzen te laag zijn van vele produkten is duidelijk, maar dat dan net degene die jaren aan de subsisietiet hebben gehangen dan weer de grootste mond moeten hebben is frapant. Stelletje onnozelaars, waarom zouden jullie nog langer subsidie moeten krijgen voor melk terwijl andere telers veel harder moeten werken voor te weinig? als jullie in de glorietijden verstandig waren geweest hadden jullie een machtig bedrijf kunnen opzetten wat nu voordelen had gehad, maar ja nieuwe trekkers en mooie maaiers waren op korte termijn leuker speelgoed waarschijnlijk, dus nie zeuren !

 • no-profile-image

  vergeer

  het is inderdaad beroerd dat we afhankelijk zijn van wat de fabriek betaald,maar we zijn ondernemer en als het niet uit kan dan iets anders zoeken,of bezuinigen op bijv.lto ,die doen toch niets.
  Wij zitten in de pluimvee en zijn al wat langer gewend aan schomelende (slechte)prijzen.Maar volgens gaan de trekkers de verkeerde kant en moet je naar de melkfabriek ze bouwen de mooiste fabrieken zie doc (kaasdumphandel)en de boer krijgt wat er over blijft.

 • no-profile-image

  wim de vries

  Van het landbouwgeld in Brussel wordt 90% uitbetaald direct aan de boeren via inkomenstoeslagen. Dus niets bijna niets blijft aan de strijkstok hangen of komt terrecht bij de grote bedrijven.
  Overigens ben ik het met de melkveehouders eens dat ze een andere positie in de markt hebben dan grote bedrijven. Daarom zal Brussel de prijs voor hen moeten stabiliseren op een draaglijk niveau. Hier ligt zeker een verantwoordelijkheid!!!

 • no-profile-image

  Boer

  DDB SUCCES!!!!

 • no-profile-image

  boern'

  de latere reacties zijn duidelijk door dommere mensen geplaatst

 • no-profile-image

  huub

  Wel grappig, die reacties op geenstijl.nl, sommige simpele zielen denk dat voedsel uit de lucht komt vallen, en wij voor de grap met onze koeien bezig zijn..

 • no-profile-image

  R.Meindertsma

  Ik denk dat er verschrikkelijk weinig boeren met deze prijzen kunnen omgaan.
  Je kunt inderdaad veel beter voor een baas gaan werken als je daar meer verdient!
  Maar wij als boeren kunnen ook zeer zeker meer verdienen, maar dan moeten we wel net als in frankrijk alle neuzen de zelfde kant op.
  Daar beuren ze inmiddels al 2 cent meer door de acties, waarom zou dat hier niet kunnen? leg uit A.U.B

 • no-profile-image

  ja

  Maar hoe wil je dat doen dan? Met zen allen iets minder gaan produceren? Het is niet mogelijk met zoveel aanbieders iedereen op een lijn te krijgen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Een paar dingen akkerbouwers moeten zich dacht ik stil houden over trekkerakties. Ik vind deze akties echter ook zinloos, het is gewoon waar dat een heleboel melkveehouders een veel te lage arbeidsproduktieviteit hebben met 400000 tot 500000 liter per vak vinden ze dat ze het al druk hebben , wij zitten bijna op een miljoen per vak met alle landwerk in eigen beheer.ok het is druk met momenteel weken van 80-100 uur maar de crisis overleven we en je bent nu eenmaal zelfstandige . Wie het niet meer kan bolwerken stopen dan krijgen wij meer ruimte.

 • no-profile-image

  Arjan

  Ha die Jac !!! Een mooie beschrijving van de gemiddelde NMV'er. Ik ben ook melkveehouder en kan me een klein beetje vinden in jou oordeel. Ook wat onze Fries schrijft klopt, de gemiddelde arbeidsproduktiviteit moet omhoog. Maar met deze melkprijs zet dat geen zoden aan de dijk. Demonstreren is GOED en mag ook wel eens een keer. Echter deze demonstratie heeft geen enkele nut. Brussel wijzigt het beleid niet meer (is ook al aangegeven) en de consument vindt de acties mogelijk wel goed, MAAR WAT KOPEN WE HIERVOOR !!! Bovendien vind ik het een apart gezicht om al die grote en dure trekkers te zien rijden. Er wordt toch niets verdient ???? Ik rijd een trekker uit 1987 en laat alles in loonwerk doen. Kan ik me ook helemaal bezig houden met datgene wat normaliter (nu even niet) geld oplevert namelijk koeien melken.

 • no-profile-image

  koeieboer

  Ok, dat naar brussel rijden en zo is allemaal wel mooi, maar nu moet je dan eens aan een consument uitleggen hoe het komt dat al die boeren een grote, nieuwe tractor bijhebben die massa's geld kost. ALs je dan toch wil gaan betogen, rijd dan naar daar met een oud afgedankt barrel van een tractor, komt veel geloofwaardiger over. Daarbij vraag ik mij ook af hoe die boeren dat geregeld krijgen, wie melkt er de koeien en zorgt ervoor dat al het werk verder gaat?

 • no-profile-image

  Boerin

  Wanhopige boerin: sterkte. Jee wat een leven. Er is een koude sanering aan de gang, met de zegen van Neelie. Dat is oneerlijk, en heeft niets met "ondernemerspech" te maken. De reuzen zijn gewoon teveel in het voordeel in Europa.
  Jac: we willen helemaal geen subsidies! Liever een eerlijke prijs voor ons product. Maar dan kan de overheid de boer niet meer manipuleren. Nu is het immers zo, dat je afhankelijk bent van een toeslagrecht, waar de overheid weer allemaal extra voorwaarden aan kan gaan hangen. Als je je niet aan het ene regeltje op het gebied van de mestwet houdt, wordt je èn vervolgd, en je verliest je toeslag. Dus meteen dubbel gestraft.... Wist je trouwens dat het leeuwendeel van die zogenaamde subsidies in de zakken van grote bedrijven terechtkomen, zoals Heineken en CSM, en de melkfabrieken, en dus NIET bij de boeren zelf? Het wordt tijd dat dit eens meer bekend wordt. Zie de website van LNV, de cijfers zijn openbaar.
  Het domste wat de boeren nu kunnen doen, is onderling gaan kissebissen en zich laten verdelen. Jac, een van de redenen waarom de fruittelers, de varkens- en kippenhouders etc. het al jaren slecht hebben, is omdat er zo weinig geprotesteerd is! De meesten hebben jarenlang alles in goed vertrouwen aan LTO overgelaten, met dit als resultaat. We laten ons verdelen door bekrompen chagrijn. Dat past ons niet en maakt ons alleen maar zwak. Protesteren en demonstreren heeft wel degelijk zin, kijk maar naar wat er in Duitsland en Frankrijk gebeurt! Dat komt niet vanzelf. Tot nu toe hebben de brave, volgzame en betweterige Nederlanders de buitenlandse collega's de kolen uit het Europeese vuur laten halen. Of bedanken de Nederlandse sceptici straks vriendelijk voor elke cent meer dan de 22 die ze nu krijgen?

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Als men in Europa een tekort zou krijgen zal dit binnen de kortste keren weer opgevuld worden door America en ben je weer terug bij af melk is wereldhandel de melkprijs word wereld wijd bepaald door vraag en aanbod

 • no-profile-image

  teleurgestelde ondernemer

  Hoe zit het nu eigenlijk in elkaar???
  Als eerdere ondernemer in de agrarische sector met een nieuw bedrijf moest ik een rente betalen van 7,5% en alles in 5 jaar aflossen. Keihard!!! Hoor ik leeftijdsgenoten die het ouderlijk bedrijf over nemen en vrolijk kunnen vertellen dat ze 2 a 3 % betalen en aflossingsvrij. Wanneer de rente naar beneden gaat komt de bank langs om te adviseren dat ze beter naar een lagere rente toekunnen.

  Kortom niet zeuren het gaat nog goed genoeg wanneer ik al die nieuwe machines zie rijden en o ja we willen liever zo weinig mogelijk doen! Ja ik heb moeten stoppen maar zie genoeg mensen om me heen die het geld te makkelijk krijgen (ja krijgen)

 • no-profile-image

  piggy

  Ik zag de foto's van de trekkers in de kranten, en dacht zoooh die koeie boeren hebben het echt slecht als je met zulke trekkers moet rijden. Jongens zeur niet zo, ik weet dat het niet leuk is onder de kostprijs te moeten werken, en gun jullie ook een goed inkomen. De huidige situatie werd toch jaren terug al aangekondigt dacht ik, maar jullie bleven maar euro's smijten. Moet ik eens doen , naar de bank gaan en zeggen dat ik een nieuwe stal wil bouwen, maar dat ik hem de komende jaren langszaam vol ga zetten. Tjonge jonge dat kan toch niet. Het is als een nieuwe auto kopen en hem dan in de garage te zetten omdat je de brandstof niet kan betalen. Of snap ik het niet goed?

 • no-profile-image

  boer'

  soms krijg door reacties van Joost en Herman en andere groen het idee dat het de boeren vs de rest is.

  Nu keek ik net op de geenstijl.nl(de doelgroep van deze site lijken me eerder stedelingen)daar stond een artikel over deze acties. de reacties op dit artikel had waren waren ronduit goed voor mijn humeur. steunbetuigingen en begrip naar de boeren toe(naast de altijd aanwezege groene mispuntjes)
  maken duidelijk dat ook mensen die nog nooit een koe hebben gezien reeel kunnen nadenken

 • no-profile-image

  Student

  Gemekker op de Trekker.

 • no-profile-image

  boer

  Eerst helpen de boeren de natuur naar de klote en nu ook nog de weg.
  Strontboeren.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.