Home

Achtergrond 317 x bekeken 8 reacties

Melkveehouder krap bij kas met goed vermogen

De gemiddelde melkveehouder zit momenteel dan wel krap bij kas, maar aan vermogen ontbreekt het hem meestal niet.

Dit geeft het landbouweconomisch instituut LEI van Wagenigen UR aan in haar jaarrapportage over 2008. Op de akkerbouwers na beschikken melkveehouders over de hoogste solvabiliteit.

Die bedroeg vorig jaar bijna 80 procent. Het grootste deel daarvan bestaat uit eigen vermogen. Tegenover elke euro op de balans had de gemiddelde melkveehouder een halve euro aan eigen vermogen. Twintig cent bestond uit langlopende leningen. Andere financiële middelen waren goed voor een dubbeltje. Toch was ook 2008 in zakelijk opzicht geen goed jaar, ondanks een record-melkprijs van €38,65 per 100 kilo melk. Het inkomen per bedrijf halveerde bijna en daalde van zo'n 65.000 euro in 2007 naar 35.000 euro in 2008. Daarbij was het rendement op eigen vermogen nog maar een minieme 0,3 procent. Schrale troost daarbij was dat alleen de intensieve veehouderij het nog iets minder slecht deed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vroege stopper

  Vermogen is gewoon dood totdat je het kunt cashen. Het is alleen een zekerheid voor de bank. Er zijn ook veel huiseigenaren met een bordje in hun tuin die (nog) denken dat ze veel vermogen hebben. Maar je moet wel eerst een gek hebben die het wil/kan betalen. Trek de lijn door naar de landbouw, en de kop van het LEI bericht van volgend jaar zou wel eens geheel anders kunnen zijn!!

 • no-profile-image

  vroege stopper

  @down under: Je hebt er tenminste een eigen mening over. Staat wel haaks op mijn kijk op de toekomst, en zeker over de huizenprijs. Brrrr. En jouw motto onderschrijf ik helemaal. Ieder moet doen wat hij denkt dat het beste is. Maak je over mijn vermogen maar niet te druk! Een beetje boerenverstand en eigenwijsheid doet wonderen.

 • no-profile-image

  DC Melkland

  Ja die tractor en die auto? Het is altijd mooi om waar te nemen dat die afgestudeerde ingenieur met die eigen auto komt aan rijden op het bedrijf .Meestal is het , ja zo`n betaalbare .Een half jaar later wordt er een afspraak gemaakt en verwacht je het autootje dat dan aan komt rijden . Verdorie hij is het niet het is een andere ,wat moet die ? Het is een ruime middenklasser ,dat kan toch niet dat hij het is . Heeft die vent die auto al verdient ? Waarempel hij is het wel ,die van de Bank,accoutant , voerleverancier ,aid, welke kunnen er nog meer komen ?Het gaat wel snel !Maar ja , ik maak geen kilometers!

 • no-profile-image

  niet

  Dan verkoop je toch gewoon een trekker.....

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dat eigen vermogen staat wel als garantie bij de banken die het op hun beurt weer uitlenen aan derden. Op rendementen van minder als 1 procent krijg je anders geen cent van die mannen. Dan ligt er ook nog een claim van Wouter Bos die de BV Nederland als onderpand heeft weggegeven. Die afrekening volgt nog.

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat is er eigenlijk mis mee, dat een boer zijn werk graag doet met een mooie comfortabele tractor. Hij brengt er heel wat uurtjes per dag in door. Hoeveel mensen rijden niet in een super dure auto en dat zijn heus niet alleen onze beroemde, bekende en beruchte topmensen.

 • no-profile-image

  brabander

  Weet wat ik niet zo goed begrijp van al die traktorzeikers die hier vaak heel subtiel aangeven hoezeer ze geilen op beauty's van landbouwwerktuigen met veeeel kW's (pk is van vroeger, nietwaar?).
  Nee? nou dat ze er zelf geen kopen! Kunnen ze helemaal geilen. Maar ik blijf er bij, dat ik liever een mooie vrouw zie.

 • no-profile-image

  down under

  Vroege stopper, waar zit jouw vermogen nu in? Mooi in aandelen gestopt of toch maar staadsobligatie's? Is te hopen voor jouw dat je kapitaal niet voor de 2e helft van 2008 omgezet is naar aandelen want dan heb je wel een heel beroerd rendement. Nee ik kies ervoor om er nog maar eens een paar mlj tegenaan te flappen. Over een jaar of 5 is deze schuld nog net zoveel waard als een gemiddeld koophuis dankzij de (hyper)inflatie die er zit aan te komen omdat de overheden alles op alles zetten om de verrotte finaciele wereld op de been te houden. En als ik het verkeerd inschat?, dan heb ik het voordeel dat ik nu zo hard moet werken dat ik geen tijd heb om geld uit te geven zodat ik wanneer het fout gaat ik straks gewend ben aan een laag uitgave patroon (lees: uitkering). Mijn motto: Rijk kun je alleen maar in je hart zijn en hoeft niet in euro's op de bank te staan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.