Home

Achtergrond 30 reacties

Melkprijs RFC daalt met ruim een euro

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina (RFC) stelt haar garantieprijs over de maand juni met een euro naar beneden bij naar € 24,25 per 100 kilo melk exclusief btw.

De prijs voor een kilo vet daalde met één cent naar € 2,30 terwijl de eiwitprijs met 28 cent naar beneden is bijgesteld op € 4,98. De netto-voorschotprijs over de maand juni komt hiermee uit op € 21,27 per 100 kilo exclusief btw, een daling van ruim 4 procent ten opzichte van vorige maand. Dat blijkt uit berekeningen van het Agrarisch Dagblad. Vanaf januari dit jaar is de netto-voorschotprijs van RFC van € 28,08 met € 6,81 gezakt, een daling van 24 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerenzoon

  Nou mooi voorbeeld die Fransen. Wordt dan voetbal hooligan, bekijk t even normaal jongens

 • no-profile-image

  wim

  De meeste reactie op deze site slaan nergens op, men probeert elkaar lekker in de grond te trappen. En bij doc gaat het al heel lang slecht en toen hoorde de lto enzo niet ? Wat ikzelf vind is dat de melkprijs in de winkel nog wel hoog is???

 • no-profile-image

  Huub

  Ik heb op de voorjaars bijeenkomsten gevraagd waarom ze niet de hoogste prijs betalen. Het streven van RFC is om een melkprijs te betalen om "trots op te zijn". We praten dan over een gemiddelde van meerdere jaren, geen moment opname..

 • no-profile-image

  veehouder

  als je het vergelijkt met de VAN BAKEL boeren dan is het een dikke melkprijs.
  zij beuren soms maar 0.14 eurocent de liter als het wordt opgehaald.

 • no-profile-image

  m. feitsma

  nou zou ik wel eens willen weten of Kees
  en Cees ook minder krijgen. Wordt de
  pijn eerlijk verdeeld en waarom wel
  fabrieken in het buitenland openen.
  zorg er eerst voor dat de producenten
  hier weer een rendabele prijs krijgen.

 • no-profile-image

  boerin

  FC jullie moeten je toch schamen om er weer een euro af te doen. De melk in de winkel blijft even duur. Waar blijven de centen die de veeboeren eigenlijk verdienen!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Wat gaat DOC doen ?

 • no-profile-image

  wim

  Volgens mij zitten jullie nog niet zo lang met een slechte melkprijs? Doc kaas boer .

 • no-profile-image

  Boerin

  Wim je hebt helemaal gelijk, maar het gaat ons niet om lengte, maar om de hoogte. En zeur nu niet, dat we ondernemer zijn, want dat zijn we niet. Echte ondernemers hebben zelf invloed op hun verkoopprijs en dat hebben boeren niet, ook niet door de veel geroemde cooperaties.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Boerin Frylan", dat is niet juist. De coöperatie is het verlengstuk van het boerenbedrijf en het bestuur onze werknemers. En als zij het niet goed doen moeten ze op straat gezet worden.
  Het grootste gevaar zit 'm in de suggestie van onze eigen voormannen om de afnameplicht ter discussie te stellen. De coöperatie is van oorsprong opgericht om de afzet van ál onze producten te regelen tegen een hoger dan gemiddelde prijs.
  Als we het hoofd niet koel houden en rustig door deze periode heen fietsen staat ons heel wat anders te wachten.
  Geen afnameplicht betekent automatisch geen leverplicht. Boeren vertrekken en laten het kapitaal in de dode hand achter.
  Na verloop van tijd statutenwijziging en hopa.....weg boerenbezit. Boeren niet langer eigenaar maar het bestuur, en dus.......helamaal niets meer te vertellen. En dan gaat de prijzenslag pas echt beginnen.
  Om een lang verhaal kort te maken; we zijn zelf eigenaar en moeten dat vooral blijven. Verder verdraaid goed opletten dat onze geïnvesteerde euri niet verdampen door de emotie van de slechte tijd. Kijk maar hoe het momenteel de melkveehouders in de niet georganiseerde afzet vergaat na alle hosanna praat van de afnemer. Leer hiervan.

 • no-profile-image

  Janneke

  Helemaal eens met Marcel: RFC zou de beste melkprijs uit gaan betalen!!! We zien wat de fusie ons brengt. Maar ja, zolang de mannen het slikken als koek, wat moeten we dan?In een vergadering worden ze door het bestuur de mond gesnoerd. Zou de huidige generatie mvh. nog wel een vuist durven maken?

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Tijd voor actie in NL?
  In frankrijk gaan de boeren (gezamenlijk) flink op de barricades. Blocceren de supermarkten, grote distributiecentra en melkfabrieken, parkeren het hele centrum van de "provincie"hoofdstad vol tractoren, laten de mensen gratis de tolpoorten passeren en delen yoghurt, melk en puddinkjes uit, blokkeren op dit moment de wegen al vanaf maandagavond.

  Zie deze links, met fotoos en filmpjes:

  http://www.ouest-france.fr/actu/actuDetFdj_-A-Saint-Lo-la-manifestation-des-laitiers-tourne-a-l-affrontement_39382-962823_actu.Htm

  En deze:
  http://www.ouest-france.fr/ofdernmin_-Manifestation-des-producteurs-de-lait-a-Saint-Lo-le-centre-ville-est-bloque-font-size=1-VIDEO-font-_-962786_actu.Htm

  Of deze:
  http://www.ouest-france.fr/ofdernmin_-Les-producteurs-de-lait-confisquent-les-chariots-des-grandes-surfaces_-963077_actu.Htm

  Vooruit nog 1 dan:
  http://www.ouest-france.fr/actu/actuDetFdj_-Des-agriculteurs-bloquent-des-plate-formes-de-la-grande-distribution_39382-962512_actu.Htm

  Vreemd dat er helemaal niets over vermeld wordt op deze site..., de acties zijn soms echt hevig en houden al een tijdje aan.

 • no-profile-image

  Anneke

  Boeren moeten maar eens goed nadenken hoe grote fusies tot stand komen.
  Ze worden in het diepste geheim voorbereid, daarna krijgen de leden alleen maar positieve verhalen te horen en bij de stemming moeten er veel van die voordelen weer worden ingeleverd, maar op dat moment is er geen weg meer terug. Het heeft dan al te veel geld gekost en de hoge heren willen geen gezichtsverlies lijden. Maar als de markt zich niet opricht hebben ook RFC leden niets van hun grote cooperatie te verwachten. Van de prestatieprijs hoef je ook geen hoge verwachtingen te hebben, omdat dit maar 25% van de winst is. Ik ben alleen blij voor al die veehouders, die vorig jaar beweerden prima voor 25 cent te kunnen melken, zij komen nu royaal aan hun trekken.

 • no-profile-image

  Johan

  Afbouw landbouw subsidies door minimumprijzen en quotering in te voeren die ondersteund worden door import tarieven.
  De systeemcrisis die ook steeds duidelijker wordt in de landbouwsector en de voedselvoorziening geeft agrariers het nakijken: "Er is al jaren een groeiende kloof tussen de prijs die de landbouwer krijgt voor zijn producten en wat de eindverbruiker betaalt. Vijftig jaar geleden ontvingen de landbouwers in Europa ongeveer de helft van de detailhandelsprijs van voedsel. Tegenwoordig ligt dit een stuk lager: gemiddeld 7% in het Verenigde Koninkrijk en 18% in Frankrijk. De eindverbruiker betaalt in Europa vijf keer meer voor voedsel dan de prijs die de landbouwer hiervoor krijgt. Dat stuit mij tegen de borst."
  Daling inkomens met een kwart
  Begin april werd nog duidelijk uit onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat dat in 2008 in heel Europa het inkomen van boeren daalde, maar in België nog het meest. In vergelijking met 2007 daalde het gemiddelde inkomen van boeren en tuinders in de EU met 3,5%. De inkomensdaling werd vooral veroorzaakt door stijgende kosten voor voer en grondstoffen. Het gemiddelde boereninkomen in 11 lidstaten lag in vergelijking met het jaar 2000 in 2008 15% lager.
  De daling verschilt overigens van land tot land: in Nederland was de daling van het inkomen gemiddeld 12,4%, tegen zo'n 25 procent in België en Denemarken. Dankzij Europese inkomensondersteuning in de vorm van bedrijfstoeslagen hadden boeren in Roemenië en Bulgarije een inkomensstijging met ruim 28% stijgen. Dat is Europese solidariteit en bovendien komen boeren uit die landen van een veel lagere levensstandaard dan wij.
  Supermarkten
  De boeren moeten een faire prijs voor hun producten krijgen, terwijl de verbruiker niet gesubsidieerd mag worden. Uit tal van onderzoeken blijkt dat de supermarkten hun marktpositie misbruiken om de producenten oneerlijke voorwaarden op te leggen. Die grootgruttersworden zo in heel Europa de poortwachters die de toegang van landbouwers en andere leveranciers naar consumenten controleren.
  Er moet weer een minimum prijs worden verordonneert met bijbehorend (flexibel) quotum om productie in de pas te laten lopen met de vraag waar de groot inkopers niet onder kunnen. De importtarieven moeten die minimumprijs ondersteunen.
  Tot slot is er het probleem van speculatie op de wereldmarkten met voedsel en de druk op de prijzen door het inzetten van de landbouwsector voor het produceren van bio-brandstoffen. Dit zal een zegen blijken voor het prijspeil van de agrarische productie zodat weldra minimumprijzen als vangnet afgeschaft kunnen worden.
  We kunnen niet de asociale systemen van Braziliaanse/Argentijnse grootgrondbezitter steunen door massale goedkope importen toe testaan uit landen waar de werkende bevolking wordt uitgebuit door een heersende klasse. Het WTO zal dat moeten inzien en niet alle landen over een kam scheren.

 • no-profile-image

  janneke

  Waar ik bang voor ben is: hier op de website zijn we het redelijk met elkaar eens hoe het bij RFC de komende jaren moet gaan:
  prijssystematiek aanpassen, prestatiebeloning voor het management invoeren en het schrappen van hun bonussen. Maar in de vergaderingen houdt iedereen zijn mond en zijn er een paar vrouwen die altijd de kastanjes uit het vuur moeten halen. Ben benieuwd hoe de mannen dit jaar voor hun gezinnen op gaan komen......................??? Of moeten hun kinderen aan de bedelstaf???

 • no-profile-image

  Marianne

  Waarom wordt de lagere melkprijs niet als kans gezien? Als men de kalfjes nu lekker bij de koeien in de wei laat lopen ipv hen op te sluiten in boxen en voedt met duur melkpoeder.
  Meer natuurlijke omstandigheden zijn op den duur duurzamer dan alleen aan je portemonnee denken.
  Boeren kopen wel dure grond en er is de laatste jaren veel geinvesteerd in quota en robots. Gevolg is dat de koeien niet meer lekker in de wei kunnen lopen en die zijn dus het kind van de rekening.

 • no-profile-image

  r.v.

  wij hebben de koeien mooi in het weiland lopen. zelfs af en toe een kalfje erbij. maar we krijgen geen cent meer voor de melk terwijl we wel meer arbeid hebben!!! dus, wil de consument meer koeien in de wei, dan word het hoog tijd dat ze daar maar is voor gaan betalen ipv er altijd maar over te emmeren!

 • no-profile-image

  reken

  Met voerkosten van 35 tot 40 cent heb je geen enkele kans! Hoeveel subsidie wil je dan wel niet ontvangen om die hoge grondprijs te financieren?

 • no-profile-image

  Jan

  Ik snap er niets meer van. Mooie Maasuiterwaarden van allerbeste kwaliteit wordt ontvreemd van de landbouw en bevolkt met Galoways en ander uitheems vee. Het landschap vervuilt met distel en brandnetels tot een meter of meer hoog of in het gunstigste geval worden de vlakste stukken gehooid. Enkele maanden geleden werd het vlees van deze runderen door gerenommeerde restaurants aangeboden. Ik vond het rood- en zwartbont vee tenmiste nog mooi in de wei ipv die dreigende zwarte beesten

 • no-profile-image

  Nederlandse boer in Duitsland

  Hopelijk worden jullie in NL nu eindelijk ook eens wakker. Vorig jaar stond heel duitsland al op z´n kop met de melkstaking, helaas heeft de pers daar in NL niet veel over bericht.
  Het wordt de hoogste tijd dat we weer de straat op gaan, net als de fransen. De Duitse DDB, hier BDM roept alle boeren op om Dinsdag met de trekker in Brussel te komen en daar te blijven staan tot dat er een oplossing komt het melkoverschot in Europa en tot dat we melkprijs die we verdienen te krijgen. Zaterdag gaan vanuit het noorden van Duitsland de eerste 100 trekkers los en de rest sluit zich aan tot Dinsdag. De tijd van praten is voorbij het we verlangen oplossingen die het voor onze bedrijven mogelijk maken om te overleven. Dus kom op, naar Brussel!!!!!!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Waar waren al deze wijzen toen er gestemd moest worden over de fusie.
  Jullie waren niet bereid te leren van fouten van anderen (Arla en Vion) en nu zullen jullie moeten voelen wat het is om te mogen leveren aan die grote, sterke cooperatie?!

 • no-profile-image

  marcel

  Boer uit friesland praat net als het bestuur .Het kan nog slechter.
  mij hebben ze op school geleerd dat je je altijd moet toetsen aan de beste en dan doen ze het slecht.

 • no-profile-image

  wim

  Beste boerin, ik weet niet hoe het met de andere fabrieken gaat maar bij ons is het erg slecht? Wat ik zelf vind is dat de melkprijs in de winkel nog vrij hoog is .Ook vind ik dat de meeste reactie op deze site merkt dat de veehouders het leuk vinden om elkaar lekker in de grond te trappen?Weinig opmerkingen waar je wat mee kunt .

 • no-profile-image

  boerin

  de reactie van marianne maassen slaat echt nergens op! Hoe kun je de lage melkprijs nu als kans zien! als ALLEEN de voerkosten al gemiddeld op 35 tot 40 cent per liter melk zitten, en de melkprijs 21 centen dan is het toch een simpel rekensommetje dat het lang niet uitkan!

  Het wordt hoog tijd dat frieslandcampina ingrijpt! Ik zou zeggen een nonprofitorganisatie worden, en de winst verdelen onder haar leden (boeren) in plaats van vele gelden naar de belasting te brengen.

 • no-profile-image

  Campina boer

  De verkoop van Nijkerk zit al in verwerkt in het boekjaar 2008, als je goed naar de balansen in het jaarverslag kijkt.

 • no-profile-image

  RFC

  Laten we eerst, in navolging van onze collega's uit de andere lidstaten, ook vanuit Nederland massaal naar Brussel gaan op 17 juni a.s.

 • no-profile-image

  C:S

  KOM OP BOEREN HET IS TIJD VOOR AKTIE!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede opmerkingen Arjan, dit snijdt hout.
  Het verdiende geld moet terug in de portemonnee van de melkveehouder in plaats van alsmaar uitbreiden. Ik denk dat we als eigenaren op de vergadering de vraag moeten neerleggen hoeveel cent we momenteel als eigenaar extra beuren ten opzichte van de vrije ondernemer die niet investeert in zijn verwerker. Tevens lijkt het me noodzakelijk dat we als eigenaar prestatielonen zullen moeten invoeren voor bestuur en management. En degene die niet instemt is vrij te vertrekken. Op de huidige vrijblijvende manier kan niet langer. Het is te gek voor woorden dat de eigenaar minder verdient dan zijn zaakwaarnemer.
  En tot slot zullen we aan de bestuurders zgn. "targets" moeten opleggen. Een x-aantal cent boven de gemiddelde melkprijs, en anders dag met het handje. Bestuurders die geen extra rendement laten zien zijn er genoeg in de markt, en voor niks nog te duur.

 • no-profile-image

  Arjan

  Uit de vele reacties hier en in het veld is slechts 1 conclusie te trekken. De gehele melkprijssystematiek van FC moet op de schop. We kunnen hier en in het veld klagen dat de melkprijs laag is, maar hier hebben wij als melkveehouders zelf aan meegewerkt. Wij hebben ingestemd met een systematiek waarbij de garantieprijs wordt bepaald door uitbetaalde melkprijzen door andere fabrieken in Belgie, NL, Denem en duits. De winst die FC maakt wordt voor 25% uitbetaald in contant melkgeld (prestatietoeslag) en voor 15% gereserveerd op naam, de rest gaat naar de algemene reserve. Dit systeem zal 3 jaar lang worden gehanteerd. WIJ ALS MELKVEEHOUDERS moeten ervoor zorgen dat na deze 3 jaar (en hopelijk eerder !!) deze hele systematiek verdwijnt. WIJ zijn immers eigenaar en inderdaad is de directie in loondienst van de leden van FC. Alle neuzen moeten dan wel dezelfde kant in !!! Maar het lijkt mij logisch dat een fabriek als FC moet kunnen zorgen voor de HOOGSTE melkprijs. Daarnaast moet er maar eens pas op de plaat gemaakt worden met overnames en grote investeringen in het buitenland. Zet eerst de punten eens op de i in NL en Duitsland alvorens nog meer geld uit te geven ten koste van ons melkgeld !!!! Ik hoop dat veel leden hun mond open gaan trekken de komende tijd.

 • no-profile-image

  Arjan

  Ik denk dat er dit jaar nog wel een redelijke prestatietoeslag inzit door de verkoop van Nijkerk en hopelijk ook Bleskensgraaf (blijft overigens wel ijzig stil !!). Dit ondanks het feit dat dit alleen vreugde is op korte termijn, want we zijn de fabrieken wel kwijt. Door de verkoop wordt het eigen vermogen van FC ook behoorlijk aangevuld aangezien er 60% richting algemene reserve gaat. Waar WIJ als melkveehouders voor moeten waken is dat er de komende 3 jaar niet fors geinvesteerd gaat worden in Azie of grote overnames plaats gaan vinden. Indien dat namelijk gebeurd neemt het eigen vermogen van FC weer behoorlijk af en moet het eigen vermogen weer worden aangevuld, met als gevolg dat we over 3 jaar weer een melkprijssystematiek over onszelf afroepen waarbij alweer 60% van de winst richting algemene reserve moet !!! Dus komende 3 jaar pas op de plaat en het eigen vermogen aanvullen. Vervolgens de gehele melkprijssystematiek op de schop !!! Ik zou zeggen ga richting een systeem waarbij ook uitbetaald wordt wat er in de markt verdient wordt door FC. En ga niet een moeilijk prijssysteem in stand houden waarbij een melkprijs bepaald wordt uit een gemiddelde van diverse fabrieken. FC GA EENS UIT VAN EIGEN KRACHT EN KOM MET EEN GOEDE MELKPRIJS !!!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.