Home

Achtergrond 206 x bekeken

Meer rund- en kalfsvleesproductie

De Nederlandse productie van rund- en kalfsvlees lag in het eerste kwartaal van 2009 liefst 7,0 % hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder (zie grafiek 1). Dit in tegenstelling tot andere EU-landen. In Europa daalde deze productie namelijk met 4,1 %. Dit blijkt uit cijfers van PVE.

De productiecijfers geven echter wel een vertekend beeld. Zo worden huisslachtingen dit jaar voor het eerst niet meer in de cijfers meegenomen. Dit betekent dat de rund- en kalfsvleesproductie in ‘thuisslachtende’ landen als Roemenië en Bulgarije ineens met ruim eenderde in elkaar klapte. Dit trok het Europese gemiddelde behoorlijk naar beneden.

In Nederland klopt de productietoename gewoon. Er werd vooral meer kalfsvlees geproduceerd. Echter de stijging van 7 % is overtrokken. 3 tot 4 % komt meer in de buurt. De oorzaak lag erin dat er meer en beter geregistreerd wordt.

De EU-import van rundvlees bleef in de periode januari-april 2009 wat achter bij 2008. In totaal werd er in de eerste vier maanden van dit jaar 134.450 ton rundvlees geïmporteerd. Dat was 6,4 % minder dan in het jaar ervoor.

Brazilië is nog steeds hofleverancier voor Europa (zie grafiek 2). Ruim eenderde van alle rundvleesimport kwam uit dat land. Maar een jaar geleden was dit nog 10 % meer.

De tendens is dat Brazilië terrein terugwint op landen als Argentinië en Uruguay. Qua volumes zal er echter niet veel veranderen.

Brazilië kon het afgelopen jaar veel minder rundvlees naar Europa exporteren door strengere EU-regelgeving wat betreft traceerbaarheid

prognose:

meer EU-import Braziliaans rundvlees

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.