Home

Achtergrond 174 x bekeken

Meer geld voor munitie dan voor voedsel Uruzgan

Nederland heeft vorig jaar meer geld uitgegeven aan munitie dan aan voeding voor de troepen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Munitie kostte 33,6 miljoen euro en voeding 33,4 miljoen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries van Defensie op vragen over de gewijzigde begroting van 2009, die zij gisteren naar de Tweede Kamer stuurden.

De aanvullende kosten voor de missie in Afghanistan worden betaald uit het zogeheten HGIS-budget, een gezamenlijk potje dat het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert en dat bestemd is voor missies. In 2008 is 285,6 miljoen euro aan HGIS-geld voor de missie in Uruzgan uitgegeven. Het grootste deel, ruim 91 miljoen euro, waren personeelskosten.

De bewindslieden willen niet zeggen hoeveel munitie in Uruzgan is verschoten, omdat het om een lopende operatie gaat. Ze wijzen op grote prijsverschillen. Zo kosten kogels voor het Diemaco-geweer 0,60 euro per stuk en is de Hellfireraket van 75.000 euro per stuk het duurst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.