Home

Achtergrond 177 x bekeken 4 reacties

Meer dierenwelzijn in onderwijs voor minder wrak vee

Er moet meer aandacht komen voor dierenwelzijn in opleidingen voor veehouders en dierenartsen.

Dat kan helpen om de aanvoer van 'wrak vee' bij de slachterij terug te dringen, denkt minister Gerda Verburg (LNV).

Verburg heeft laten onderzoeken hoe (tien) andere landen omgaan met de problematiek van wrak vee. Dat is niet veel anders dan in Nederland. Verburg noemt Duitsland en Zweden als landen waar in opleidingen (meer) aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn.

Daarnaast zal de aanstaande ontkoppeling (per 2010) van de slachtpremies het aanbod van wrak vee doen verminderen, aldus Verburg. Datzelfde effect heeft de invoering van de bestuurlijke boete voor overtreding van dierenwelzijnsregels.

Het afkeuren van vlees van wrak vee, zoals in België gebeurt, vindt Verburg niet wenselijk; het vlees is namelijk geschikt voor consumptie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.Verhoeven

  We houden van dieren, we gebruiken dieren,we eten dieren laten we het dan zo goed mogelijk proberen op te lossen dat een dier zo niet aan zijn einde kan komen! Ee berichtje van een has leerling is zo slecht nog niet! En soms kan het zo simpel zijn ! Ik ben geen vegetarier !! Maar gun mens en die, zeker in deze moderne wereld een zachte snelle dood!

 • no-profile-image

  Marcel

  Als het een wens is van de burgers in Nederland dat er geen wrak vee word geslacht dan is het voor Gerda toch niet zo moeilijk?? Je geeft de dierenartsen een map met formulieren, op deze formul;ieren word vermeld waarom het dier met t 61 is ingespoten zodat het een snelle gevoelloze dood heeft en dat het door de destructor is opgehaald. Alle kosten worden door het MIN. van LNV vergoed, zodat de veehouder geen kosten heeft, maar ook geen opbrengsten voor het vlees en 99% van de veehouders doet hieraan mee. (Er zijn er altijd die iets niet willen maar dat is in de gehele bevolking van Nederland zo). Alle problemen rond wrak vee zijn opgelost!

 • no-profile-image

  student has

  Meer dierenwelzijn in opleidingen?
  We krijgen genoeg dierenwelzijn, wat vanuit de koe gezien het beste is, vanuit de boer en vanuit de consument, etc,... maar het blijft altijd uiteindelijk een plaatje van kosten en opbrengsten. Met een grens die ligt bij de redelijkheid van de veehouder die per veehouder verschillend is.
  Betere controle heeft meer zin om zo de rotte appels onder de veehouders weg te halen die het voor de rest verpesten.

 • no-profile-image

  gert

  Geschikt of ongeschikt ?

Of registreer je om te kunnen reageren.