Home

Achtergrond 180 x bekeken

Marechaussee ondervroeg Karst T. op plaats delict

Een wachtmeester van de marechaussee heeft de zwaargewonde dader van de aanslag op de Koninklijke familie op Koninginnedag, Karst T. al op de plaats van het delict ondervraagd en hem op zijn rechten als verdachte gewezen.

Dat zegt luitenant-kolonel Rick Hirs van de marechaussee desgevraagd in een reactie op het verhaal van politieagente Sharon Koenders in politievakblad Blauw over haar ervaringen tijdens en vlak na de aanslag.

Volgens Hirs heeft de wachtmeester vervolgens een gesprek met T. gevoerd en hem vragen gesteld. Deze ondervraging is vervolgens in een proces-verbaal vastgelegd. Over de inhoud van dat gesprek wil Hirs niets zeggen, omdat het onderzoek nog bezig is.

In het jongste nummer van politievakblad Blauw vertelde Sharon Koenders, 'biker' bij de politie in Apeldoorn over de fatale aanslag. Zij was ook direct bij T. "De dader zag er niet goed uit, maar was wel goed bij zinnen. Ik hoorde hem bloed rochelen terwijl hij antwoordde.'' Ze klom direct na de aanslag op Koninginnedag in de auto van Karst T.

Koenders schetst hoe ze zag hoe T. met de auto door het publiek reed. "Wat ik toen zag, vergeet ik nooit meer. De voorste rij toeschouwers stond achter het hek. Sommigen stonden nog te zwaaien. Daarachter zag ik van alles door de lucht vliegen. Toen ik goed keek, zag ik dat dat mensen waren.''

Koenders zag dat de auto recht op haar afkwam. Ze kon net voor het voertuig wegrijden, voordat het tegen De Naald knalde. Omdat ze de kleinste was, bood Koenders haar collega's aan in de auto te klimmen waar ze met T. sprak. "Op een gegeven moment hebben we gevraagd of het een bewuste actie was en dat beaamde hij. Mijn maatje en ik keken elkaar aan om te zien of de ander het ook gehoord had. Het was echt een aanslag. Dat deed wel wat met mij. Ik werd heel boos. Deze zinloze actie heeft zoveel onschuldige slachtoffers gemaakt. Ik vroeg me af: heb je wel een idee wat je hebt aangericht?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.