Home

Achtergrond 3 reacties

Marathon levert geen akkoord over Franse melkprijzen op

Ondanks een marathonvergadering van twaalf uur zijn de partijen in de Franse melkwereld er weer niet in geslaagd het eens te worden over de melkprijs.

Het verschil is echter teruggebracht naar 14 cent per 1.000 liter: de melkveehouders eisen 290 euro terwijl de verwerkers en cooperaties tot 276 euro willen gaan. ‘’We zijn er mee gestopt want de posities bleven te ver uit elkaar liggen,’’ aldus een vertegenwoordiger van een van de melkfabrikanten woensdagochtend rond drie uur.

Het overleg tussen de vereniging van melkveehouders FNPL, de koepel van de cooperaties FNCL en de organisatie van zuivelbedrijven FNIL werd gezien als laatste kans om een eind te maken aan het steeds hoger opgelopen conflict over de melkprijs. Het overleg was ook zwaar onder druk gezet door minister van landbouw Michel Barnier die twee hoge ambtenaren als bemiddelaars heeft ingeze

Beide partijen hadden na eerder overleg al flink wat water in de wijn gedaan – de FNPL vroeg oorspronkelijk 305 euro per 1.000 liter – maar wilden geen verdere concessies doen. De nu besproken prijzen liggen volgens de melkveehouders toch al dertig procent onder het niveau van vorig jaar. Barnier heeft de partijen direct na het mislukte overleg voor vanochtend op zijn ministerie ontboden ‘om tot een vervolg in de eerstkomende dagen te komen’.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?

  dat komt neer op 1,4 cent per liter.
  overigens is 27,6 cent op dit moment nog niet zo'n slechte prijs. der zijn weinig boeren in west europa die meer krijgen.

 • no-profile-image

  gert

  Het kan nog een hete zomer worden

 • no-profile-image

  appie

  14 EURO per 1000 kg melk

Of registreer je om te kunnen reageren.