Home

Achtergrond

Levende big in ton hakt erin

Deuk in imago maakt uitleg immuno-castratie richting consument nog lastiger.

‘O lieverdje, wat erg.” Het filmpje op de site van Varkens in Nood vorige week komt hard aan. Te zien is hoe in ieder geval één big nog levend in de kadaverton ligt. Het begeleidende commentaar van degene die het filmde komt recht uit het hart: „O lieverdje, wat erg.”

Het filmpje toont aan dat de varkenshouderij opereert in een glazen huis. Een kadaverton, een mobieltje, een site en iedereen kijkt en huivert mee. Waardoor het imago van de varkenshouderij weer een opdoffer krijgt. Ook al is het een incident, de toon is gezet. Het enige positieve van het filmpje is dat alle varkenshouders nu wel in móeten zien dat dit niet kan. Een beter imago begint echt bij jezelf!

Het filmpje komt ook nog eens op een ongelegen moment. De sector, vooral de slachterijen, moet de consument namelijk iets uitleggen. Sinds kort is het vaccin Improvac van Pfizer Animal Health toegelaten op de Europese markt. Beertjes die bij opleg en een paar weken voor het slachten met het middel worden geënt (immunocastratie), verspreiden in ruim 99 procent van de gevallen geen berengeur.

Het middel is een uitkomst ten opzichte van het nu toegepaste verdoofd castreren. De voederconversie daalt, de vleeskwaliteit stijgt en het welzijn verbetert doordat er veel minder stress is. In Boerderij van deze week zegt een varkenshouder: „Als vaststaat dat de slachterij de dieren wil hebben, verkies ik enten boven castreren.”

Slachterijen willen de dieren alleen hebben als de consument immunocastratie accepteert. Ze moeten dus samen met supermarkten de consument overtuigen van de welzijnsvoordelen. Zoals ze ook samen afspraken hebben gemaakt rondom het verdoofd castreren en die hebben vastgelegd in de Verklaring van Noordwijk. Sowieso al geen eenvoudige klus en het eerder genoemde filmpje maakt het alleen maar lastiger.

Het komt aan op individueel werken aan een beter imago en collectieve overtuigingskracht naar de consument.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.