Home

Achtergrond 193 x bekeken

Landen kopieren oude EU-beleid

Veel landen kopiëren het oude Europese landbouwbeleid om de voedselvoorziening veilig te stellen. China, Rusland, India en Oekraïne stellen minimumprijzen in voor graan of hanteren een systeem van importheffingen en exportsubsidies.

Dat verstoort de wereldhandel maar is wel begrijpelijk voor die landen. Dat bleek vandaag op de bestuursvergadering van het Productschap Akkerbouw (PA). Het bestuur besprak de conferentie die de Oeso en de FAO onlangs hielden over de wereldvoedselvoorziening. Veel landen nemen maatregelen om een voedseltekort te voorkomen, zei stafmedewerker Fred Klein op de vergadering.

"China heeft een voorraad graan aangelegd die bijna driekwart van de jaarproductie omvat. De Russische overheid heeft 10 miljoen ton graan in interventie liggen. India legt ook grote voorraden aan. Terwijl de EU op 1 juli 2009 nog maar een voorraad heeft voor 11 weken consumptie. Als de olievoorraad zo krap was, was de wereld te klein." De EU heeft in1992 het landbouwbeleid herzien. Klein: "Andere landen constateren dat de landbouwproductie in de EU sindsdien niet meer is gestegen." Dat is wel hard nodig. De Oeso en de FAO verwachten dat in 2050 de wereld 9 miljard mensen telt. Doordat ook de welvaart toeneemt moet de landbouwproductie in 2030 al de helft groter zijn dan nu. De jaarlijkse productiegroei ligt bij graan door betere rassen en teeltmethoden op 1 procent ligt.

Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw, voorziet dat de voedselvoorziening in de knel komt. "Het is verstandig voedsel duurder te maken. De beste garantie voor productiestijging is een hoge prijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.